Linkuri accesibilitate

Fostul premier Victor Ponta dă Ministerul Educației în judecată și vrea să își recapete titlul de doctor


Victor Ponta este primul premier al României acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

Fostul premier Victor Ponta, acuzat de plagiat, folosește decizia Curții Constituționale în privința plagiatului, astfel încât să își recâștige titlul de doctor, potrivit Hotnews.ro.

Victor Ponta a dat din nou în judecată Ministerul Educației, împotriva căruia pierduse definitiv procesul pentru teza de doctorat plagiată, și invocă decizia pronunțată în 2022 de Curtea Constituțională conform căreia titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și doar de o instanță judecătorească.

În iulie 2020, Victor Ponta a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației. El contestase atunci ordinul emis de ministrul Mircea Dumitru prin care acesta îi retrăgea, în 2016, titlul de doctor.

Victor Ponta are două procese pierdute în instanţă în care ceruse suspendarea, respectiv anularea ordinului prin care i-a fost retras titlul de doctor.

Acum însă, profitând de o decizie a Curții Constituționale, fostul premier a formulat însă o cerere de revizuire a deciziei ICCJ din iulie 2020, scrie Hotnews.

Ponta a deschis un nou proces la finalul anului trecut la Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Primul termen de judecată este stabilit pentru 5 aprilie.

Victor Ponta a spus pentru Hotnews.ro că își bazează noua acțiune în instanță împotriva Ministerului Educației pe decizia prin care Curtea Constituțională a stabilit în vara anului trecut că ministrul Educației nu va mai putea retrage titlurile de doctor obținute prin plagiat, ci va trebui să meargă în instanță pentru a dovedi frauda. El a spus că îl dă în judecată și pe fostul ministru Mircea Dumitru.

„Vreau să arăt că ministrul Educației Mircea Dumitru în 2016, din motive strict personale legate de dosarul lui de la Securitate, a comis o ilegalitate împotriva mea”, a spus Victor Ponta.

„Ministrul nu trebuia să-mi retragă titlul ci trebuia să facă o acțiune în instanță care avea dreptul să-mi retragă titlul. Dar ministrul se grăbea foarte tare atunci pentru că erau un an de alegeri și nu a avut răbdare să facă procedura legală”.

Decizia invocată de fostul premier Victor Ponta pentru a-și recâștiga titlul de doctor a fost pronunțată de Curtea Constituțională în iunie 2022 și prevede că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar în cazul în care „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG