Acum o săptămână, liderul PSD, Liviu Dragnea declara că relația cu SUA este ”bunicică” și că avantajele României nu sunt ”foarte mari”.
În comunicatul de presă al Departamentului de Stat al SUA se precizează că discuțiile s-au axat, în mod concret, pe ” agresiunea Rusiei în zona Mării Negre” dar și pe problema corupției din România. În schimb, în comunicatul Ministerului de externe de la București nu se pomenește nimic nici despre tema corupției și nici despre cea a ”agresiunii Rusiei”.
”Secretarul de stat Michael R. Pompeo s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu ministrul român de externe, Teodor Melescanu. Cei doi au discutat despre strânsa cooperare în materie de securitate cu România, un aliat NATO robust, care își îndeplinește angajamentele privind cheltuielile de apărare, și despre provocările pe care NATO le are pe flancul de est. Cei doi înalți demnitari au vorbit, în mod concret, despre agresiunea Rusiei în zona Mării Negre. Cei doi au discutat și despre importanța eforturilor României de combatere a corupției care subminează instituțiile democratice și încurajează influența nocivă a adversarilor”, se spune în comunicatul de presă al Departamentului de Stat al SUA.
Varianta Ministerul afacerilor externe de la București este diferită de cea a Departamentului SUA.
”Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale. Discuția a vizat de asemenea o evaluare a priorităților de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Organizației Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securității, scoțând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată şeful diplomației române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre”, se precizează în comunicarul Bucureștiului.
Reamintim că săptămâna trecută Liviu Dragnea a declarat, într-o emisiune la Antena 3, postul deținut de Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție, că relația cu Stele Unite este ”bunicică” și că avantajele concrete ale Românei, chiar și din punct de vedere strategic, ”nu sunt foarte mari”.
„Relaţia cu Statele Unite este una bunicică, nu bună, e bunicică. A noastră, în sensul că din partea noastră este foarte bună, din partea lor e bunicică. Adică Ambasada Americii de aici are un anumit mesaj, un anumit discurs şi o anumită abordare, administraţia de acolo se pare că are altă abordare. Dar când se trage linie, avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic şi strategic, nu sunt foarte mari. În schimb, pentru noi SUA reprezintă o garanţie uriaşă de securitate cu care nu avem voie să ne jucăm”, a declarat Dragnea.
Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis un mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică.
"Anul acesta marcăm aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianță din istorie. Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate și prosperitate. A îmbogățit Alianța noastră cu noi voci, noi experiențe și noi capabilităti.
România, la fel ca toți Aliații NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejam și ne apăram reciproc de orice amenințare, provenind din orice direcție. Toți pentru unul și unul pentru toți! România este un aliat puternic și angajat. Contribuiți la securitatea noastră comună și la apărarea noastră colectivă, la misiunile și operațiile Alianței", a spus Jens Stoltenberg în mesajul adresat președintelui Iohannis.
Senatul și Camera Deputaților se reunesc, marți, într-o ședință solemnă, dedicată aniversarii a 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea Aliantei Nord-Atlantice.
Parlamentarii urmează să semneze o declarație de reafirmare a atașamentul față de principiile, valorile și țelurile NATO. La ședință participă președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dancilă.