Linkuri accesibilitate

VIDEO Cadou de la PSD, jurnaliștii ar putea beneficia de scutire de impozit pe venit, așa cum au IT-iștii


Politicienii votează scutiri fiscale pentru jurnaliști
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

Politicienii votează scutiri fiscale pentru jurnaliști

Comisia de buget din Camera Deputaților a dat un raport pozitiv pentru scutirea de la impozitul pe venit pentru jurnaliști și tehnicienii din mass-media. Propunerea a fost inițiată de 27 de senatori și deputați de la PSD, PMP și ALDE.

Jurnaliștii pot beneficia de scutire la impozitul pe venit, o măsură similară care se aplică deja pentru cei din domeniul IT. Inițiativa legislativă a primit astăzi un vot în unanimitate în Comisia de buget. Înaintea alegerilor prezidențiale, același proiect legislativ primise un raport de respingere, dar a fost retrimis de plenul Camerei Deputaților înapoi la comisie. Între timp, poziția PSD s-a schimbat după alegerile prezidențiale și pierderea guvernării, iar social-democrații au votat astăzi pentru adoptarea proiectului.

În luna iunie, guvernul Dăncilă a transmis Parlamentului un punct de vedere că nu susține inițiativa legislativă. Potrivit documentului, impactul bugetar ar fi fost de 19 milioane de lei în primele șase luni ale acestui an. Mai mult, guvernul invoca că anumite articole sunt neconstituționale. Guvernul avertiza că o astfel de măsură ar avea efecte și asupra deficitului bugetar, care ar putea sări de pragul stabilit de 3%.

În proiectul legislativ se prevede că după promulgarea legii, ea nu se aplică automat. Trebuie să existe un ordin comun al ministrului de finanțe și al muncii care să stabilească modul în care această lege se transpune în practică.

Cum explică politicienii "cadoul" pentru jurnaliști

Articolul 60 din Codul Fiscal, cel care se referă la scutiri, ar urma să fie completat cu un nou punct care prevede că “persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului finanțelor publice”.

Președintele Comisiei de buget, Sorin Lazăr, cel care a pus inițiativa pe ordinea de zi susține că astfel se încurajează activitatea jurnaliștilor.

Este un semn respect pe care ca politician îl acord acestei meserii, watchdog-ul democrației, și mi se pare un gest de bun augur. Nu a fost un cadou, știți că presa nu ne-a alintat pe noi cei de la PSD, sperăm să fiți la fel de severi cu cei care sunt acum la putere. Nu a fost un cadou, a fost un lucru meritat. Am stabilit că merită și jurnaliștii același statut ca IT-iștii”, a declarat Lazăr pentru Europa Liberă.

Proiectul celor de la PSD a fost votat și de cei de la USR.

Personal aș prefera să nu existe facilități sectoriale, ci să existe una generală pe tot salariul minim. La USR avem o campanie “zero taxe pe salariul minim”, în sensul ca toate taxele să fie plătite de la salariul minim în sus. S-a oferit o mică facilitate și pentru jurnaliști. Este un cadou pentru cei care lucrează în presă, este o facilitate să încurajeze oamenii să vină în zona presei. Idealul este ca toată lumea să beneficieze, a fost poziția lui Năsui exprimată pentru Europa Liberă.

Liberalii ar trebui să fie cei care să pună în practică această lege. Premierul Ludovic Orban a spus înaintea campaniei prezidențiale că și-ar dori ca facilitățile pentru cei din domeniul IT să fie eliminate. Deputații PNL au votat însă cot la cot cu PSD pentru eliminarea plății impozitului pe venit de către jurnaliști.

Au fost tot felul de discuții, din punctul de vedere al principiilor merită să discutăm, dar la momentul la care vorbim există această inițiativă care a fost susținută în unanimitate de Comisia de buget- finanțe. Inițiativa aparține celor de la PSD, dar tot ei sunt cei care au blocat-o până acum”, a declarat liberalul Dan Vâlceanu.

El a precizat că impactul bugetar nu este atât de mare cum era anunțat de guvernul Dăncilă

E un proiect inițiat cu mai multe vreme în urmă, dar guvernul nu îl susținea pentru că impactul bugetar o să fie foarte mare, ceea ce nu era deloc adevărat. Sunt anumite bresle care țin de funcționarea unei societăți normale într-o țară, iar jurnaliștii sunt oameni care participă efectiv la a avea o societate deschisă, o societate în care oamenii să fie informați și asigură liberul acces la informații. Sunt convins că guvernul Orban va susține legea pentru că impactul bugetar nu este atât de mare cum se lăsau cei din dinaintea noastră să se creadă. Practic vorbim de câteva zeci de milioane de lei, despre care nu putem spune că afectează agresiv bugetul”, a precizat liberalul pentru Europa Liberă.

Proiectul de lege urmează să intre la votul în plen din Camera Deputaților, dar este nevoie și de ordinul comun al miniștrilor Muncii și Finanțelor pentru a produce efecte.

Cum este definit jurnalistul

  • În forma adoptată tacit de Senat se prevede că activitatea de jurnalism reprezintă cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunilor, radioului și altor mijloace de informare în masă.
  • Există și o secțiune dedicată și altor persoane care lucrează în mass media care prevede că activitatea acestora intră la cea de jurnalism dacă se ocupă cu “controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul pentru transmiterea pentru emisiunile radio și de televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și a unui contract de drepturi de autor”.

Problema care nu a fost sesizată în Comisia de buget

În forma adoptată în Comisia de buget, în textul proiectului apare formularea “și” în loc de “sau”, astfel că jurnalistul care ar urma să beneficieze de această facilitate fiscală ar trebui să aibă și contract de muncă și un contract de drepturi de autor.

Președintele Comisiei de buget, Sorin Lazăr, a declarat pentru Europa Liberă că în interpretarea sa nu este necesar ca un jurnalist să aibă și carte de muncă și contract de drepturi de autor pentru a beneficia de această lege, ci este nevoie doar de o singură formă contractuală. Lazăr a spus că proiectul de lege nu va intra mâine la votul final în Camera Deputaților și că această eroare poate să fie corectată.

Poziția sa este împărtășită și de deputatul USR Claudiu Năsui, care a precizat că această eroare materială se poate îndrepta în plenul Camerei Deputaților sau în comisia de buget.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG