Linkuri accesibilitate

VIDEO Educație cu bâta: copil lovit brutal de tată. Cui îi pasă de sănătatea emoțională a copiilor din România


După ce filmarea a ajuns la polițiști bărbatul de 48 de ani a fost dus la audieri
După ce filmarea a ajuns la polițiști bărbatul de 48 de ani a fost dus la audieri

Un bărbat de 48 de ani din localitatea Frumosu, județul Suceava, a fost ridicat de Poliție și dus la audieri după ce și-ar fi agresat unul dintre copii, în vârstă de 7 ani.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au demarat investigația după ce au intrat în posesia unei filmări ce îl înfățișează pe bărbat lovindu-și cu brutalitate copilul.

În respectivul videoclip se observă cum tatăl îl lovește cu un lemn pe copil, în timp ce acesta plânge și își imploră părintele să se oprească. La scenă asistă și mama băiatului, care nu schițează niciun gest pentru a-l opri pe soț. Potrivit polițiștilor, agresiunea ar fi avut loc în cursul lunii ianuarie.

Copil de șapte ani lovit brutal și trântit la pământ de tată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:25 0:00

La domiciliul din Frumosu al agresorului au ajuns luni polițiști și angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Cei patru minori aflați la domiciliu (minorul agresat și alți 3 frați) au fost preluați împreună cu mama acestora și trasportați la un centru de primire in regim de urgență.

S-a întocmit dosar penal pentru violență în familie raportat la infracţiunea de loviri sau alte violențe chiar dacă mama minorilor a negat evenimentul și a refuzat sa depună plângere în calitate de ocrotitor legal”, a declarat Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava.

Filmarea de la Suceava este a doua în decurs de doar o săptămână care înfățișează un bărbat ce agresează cu brutalitate un copil. Un caz similar a avut loc în județul Hunedoara, unde agresorul a fost arestat pentru 30 de zile.

Telefonul Copilului: Societatea nu cunoaște această situație și nici autoritățile nu s-au gândit să o evalueze așa cum se cuvine

Zece specialiști (asistenți sociali și psiohologi) lucrează la Telefonul Copilului, o organizație neguvernamentală care le oferă minorilor consiliere psihologică. Numărul de telefon 116 111 este în manualele școlare, tocmai pentru ca un număr cât mai mare de copii să aibă acces la acest serviciu:

Pandemia a înrăutățit și mai mult lucurile pentru copii, până la un nivel pe care societatea nu-l înțelege sau conștientizează, spune la Europa Liberă Cătălina Surcel, reprezentanta asociației. „Copiii nu au mai avut resurse sau instrumente prin care să poată să-și exprime emoțiile, trăirile sau sentimentele. Unii părinți nu au știut să-și gestioneze propriile trăiri, așadar nu au știut să vină în sprijinul copiilor”.

Violența în familie a explodat față de 2019, continuă Cătălina Surcel:

Avem un număr mult mai mare de cazuri de violență în familie. Din păcate a sta cu părinții 24 de ore din 24 nu a fost ceva pozitiv din perspectiva copiilor. Pentru că nu mai aveau această obișnuință. Nu s-a gândit nimeni la asta și credem că acum cadrele didactice ar trebui să se aplece mai mult asupra stării de bine și sănătății emoționale a copiilor care au avut de suferit în această perioadă. Cu cât așteptăm mai mult să stăm de vorbă cu copiii, cu atât mai mult se vor adânci problemele. Sunt foarte multe situații pe care le-am înregistrat în care copiii ajung să se automutileze. Nu mai găsesc un sens în viață. Sănătatea lor mintală este un lucru asupra căruia trebuie să ne aplecăm cu foarte multă responsabilitate. Cred că societatea nu cunoaște această situație și mai cred că nici autoritățile nu s-au gândit să o evalueze așa cum se cuvine. Ne va costa foarte mult în viitor ”, avertizează Cătălina Surcel.

Spre deosebire de anii trecuți, în pandemie copiii care își fac curaj și caută consiliere sunt și mai speriați:

Nu vă ascund că aproape toți copiii în perioada pandemiei nu au dorit ca situațiile lor să ajungă mai departe către autorități. Noi nu putem să obligăm pe nimeni să ne ofere date cu caracter personal. În majoritatea situațiilor reușim, pentru că îi convingem că trebuie să accepte intervenția pentru a ieși din mediul abuziv. Copiii nu doresc să interacționeze cu autoritățile de teamă să nu fie luați din familie”.

*Dacă simți că ești în pericol sau dacă asiști la un abuz sau un episod de violență domestică sau asupra copiilor sau vârstnicilor, apelează numărul unic de urgență 112.

*Dacă ești victima violenței domestice, cunoști o persoană abuzată sau ești martorul unei astfel de situații, apelează linia telefonică gratuită cu nr unic 0800.500.333 pusă la dispoziție de ANES, destinată victimelor violenței domestice, disponibilă la nivel național 24h/24h, 7 zile/7 zile, pentru a-ți cunoaște drepturile și pentru a primi îndrumare și sprijin.

*Telefonul Copilului poate fi apelat la numărul 116 111. Acolo specialiștii acordă consiliere psihologică și juridică în mod gratuit.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG