Linkuri accesibilitate

VIDEO EXCLUSIV. Fostul consultant politic al PSD, Anton Pisaroglu, a trimis executorii în Kiseleff pentru a-și recupera datoria


Anton Pisaroglu a notificat PSD printr-un executor judecătoresc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

Anton Pisaroglu a notificat PSD printr-un executor judecătoresc

Fostul consultant al PSD spune că social-democrații refuză să plătească contractul de consultanță din 2019.

PSD a fost notificat astăzi de fostul consultant politic al partidului, Anton Pisaroglu, prin intermediul unui reprezentant al unui birou de executări, că trebuie să plătească datoriile către firmele lui în termen de 15 zile. În Kiseleff au fost aduse toate documentele în format print pentru a se vedea munca prestată de firmele de consultanță pentru social-democrați. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, PSD susține că a trimis documentele spre analiză departamentului juridic al partidului.

Reprezentantul biroului de executări a venit la ora prânzului în Kiseleff, de unde a descărcat mai multe cutii pe care le-a depus la Secretariatul General al PSD.

Cutiile cu acte sunt scoase din mașina Biroului Executorului Judecătoresc
Cutiile cu acte sunt scoase din mașina Biroului Executorului Judecătoresc

„Sunt 12.186 de file, toate conținând informații despre tipul livrabilului, resursele implicate și orele lucrate. Sunt 2736 de livrabile distincte, peste 34.000 de ore de lucru, 80 de proiecte implementate și 47 de specialiști angrenați în proiect”, a declarat Anton Pisaroglu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Firmele lui Pisaroglu au semnat mai multe contracte cu PSD în 2019, după ce în fruntea partidului a ajuns Viorica Dăncilă. Anton Pisaroglu devenise din iunie 2019 consilierul onorific al premierului Dăncilă, funcție neremunerată.

După încheierea campaniei electorale și schimbarea Vioricăi Dăncilă din poziția de președinte PSD, noua conducere a avut rezerve față de contractul semnat cu Anton Pisaroglu. Surse din PSD au spus pentru Europa Liberă că datoriile cerute de fostul consultant s-au ridicat în primă fază la peste cinci milioane de euro.

Anton Pisaroglu este un fost rugbyist, care a fost partenerul controversatului om de afaceri Frank Timiș, dar au în mass media au apărut informații că avea legături cu Elliot Brody, cel care l-a invitat pe Liviu Dragnea la instalarea lui Donald Trump ca președinte. Pisaroglu este fondator și CEO la H5 Strategies.

„Toate contractele pe care le-a avut PSD în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, considerate legale de către avocaţi, s-au achitat sau sunt în curs de eşalonare a plăţilor”, a declarat Marcel Ciolacu, când a fost întrebat de posibilitatea ca fostul consultant al Vioricăi Dăncilă să dea în judecată partidul pentru neplata facturilor de anul trecut.

Consultantul politic susține pentru Europa Liberă că toate contractele au fost verificate de avocații și contabilii PSD înainte să fie semnate.

„Nu știu ce înțelege domnul Ciolacu prin contract nelegal, ar fi interesant să aflăm, mai ales că domnia sa a terminat facultatea de drept și ar fi trebuit să aibă noțiuni juridice. Noi vorbim de un contract de prestări servicii perfect valabil, care datează dinaintea campaniei pentru prezidențiale. Acest contract a fost revizuit atât de avocații partidului cât și de avocații noștri. A fost semnat și executat. Acum nu știu știm ce ar trebui să înțelegem din declarațiile domnului Ciolacu, că avocații și contabilii partidului care au dat aviz pentru semnarea acest contract, acum spun că e un contract nelegal? În baza acestui contract s-au utilizat s-au primit și utilizat livrabile, s-au derulat proiecte, s-au semnat procese verbale de primire, s-au plătit facturi. Există ștampilele și semnăturile mai multor reprezentanți ai partidului pe acest contract. Nu înțeleg în ce constă nelegalitatea acestui contract”, a afirmat Anton Pisaroglu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Fostul consultant politic al PSD a precizat că social-democrații au la dispoziție 15 zile documentele trimise astăzi și dacă vor refuza plata datoriei, atunci se va adresa instanței.

De ce a fost nevoie de documentele printate

Anton Pisaroglu a precizat pentru Europa Liberă că toate documentele privind consultanța politică efectuată anul trecut au fost trimise în Kiseleff și în format electronic.

Răspunsul PSD la prima somație de plată a datoriilor a fost o foarte slaba încercare de tărăgănare a procesului, punându-se sub semnul întrebării existența livrabilelor și caracterul real al muncii noastre. Motiv pentru care am decis să le demonstram efectiv caracterul real al livrabilelor, chiar daca asta a însemnat să punem pe hârtie tot ce s-a prestat în cele 6 luni de colaborare pe acest proiect. Dacă, însă, actuala conducere preferă să le vadă pe foi de hârtie pentru a recunoaște că ele există, noi ne-am conformat cerinței. Așteptăm din partea actualei conduceri a PSD întrebări punctuale, după lectura celor peste 12.000 de pagini”, a explicat Pisaroglu motivul pentru care documentele au fost predate astăzi la Secretariatul General al PSD.

Fostul premier și președinte al PSD, Viorica Dăncilă, a depus și ea o declarație notarială pentru a confirma modul în care s-a desfășurat contractul de consultanță.

Companiile implicate au folosit resurse proprii pentru a asigura continuitatea proiectului la vremea respectiva și este firesc și imperativ din punct de vedere al contractului ca datoriile să fie plătite. Am constatat cu dezamăgire că domnul președinte interimar Marcel Ciolacu, deși ne spune în toate conferințele de presă și în conversațiile noastre private că partidul își va achita datoriile, se răzgândește constant”, susține Pisaroglu.

Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere de la președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, dar răspunsul a venit prin intermediul biroului de presă al social-democraților.

„Am primit documentele. Le-am transmis spre analiză departamentului juridic al partidului. Așteptăm opinia de specialitate și vom vedea mai departe care este calea legală de urmat”, a fost poziția oficială a PSD pentru Europa Liberă.

Potrivit legii, reprezentatului biroului de executări a depus notificarea la Secretariatul General al PSD privind existența unei datorii. Nu există însă o sentință a vreunei instanțe de judecată care să certifice această datorie a PSD către firmele lui Anton Pisaroglu.

„Orice executor judecătoresc poate să notifice anumite persoane în baza unei cereri făcută de altă persoană, adică eu pot să vă notific pe dumneavoastră dacă aveți să îmi dați niște bani”, a precizat pentru Europa Liberă reprezentantul biroului de executări care a depus azi documentele la PSD.

Creditorii au venit să ia scaunul lui Victor Ponta

PSD are o lungă relație cu creditorii, iar unii au ajuns să apeleze la gesturi radicale pentru a recupera sumele datorate de social-democrați.

Victor Ponta a preluat partidul de la Mircea Geoană cu datorii la creditori și l-a lăsat într-o situație similară. Partidul a rostogolit ani la rândul datorii istorice, unele începute din epoca lui Adrian Nastase.

Într-o declarație din octombrie 2015, trezorierul de la acel moment, Mircea Drăghici, dezvăluia că un creditor a încercat să ia scaunul președintelui PSD. Era un gest simbolic prin care creditorii arătau că nu mai au răbdare până partidul își plătea datoriile. Suma se ridica în acel moment la aproape 7 milioane de euro.

PSD a fost dat în judecată și în timpul mandatului lui Mircea Geoană, după ce nu a plătit consultanții. Partidul înlocuia în 2006 cei trei trandafiri, cu nouă cocori, într-o încercare de rebranduire a partidului. După mandatul lui Mircea Geoană, PSD a rămas cu datorii de aproape 30 de milioane de lei.

Între timp, social-democrații au cumpărat sediul central din Kiseleff pentru care au achitat aproape un milion de dolari. Achiziția a fost făcută chiar înainte ca PSD să ajungă la guvernare, după alegerile parlamentare din 2016. Cu toate acestea, nu a fost cumpărată și curtea din jurul sediului, ea aparține în continuare RAAPPS, iar partidul plătește chirie pentru ea. Aproape 100.000 de lei anual (aproximativ 20.000 de euro).

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG