„Rolul important al României se vede astăzi. Aici în centrul României, în Sibiu se discută viitorul Uniunii Europene. Este o zi mare pentru România și pentru români”, a spus Klaus Iohannis pentru Europa Liberă.
În cursul dimineții, președintele Klaus Iohannis a declarat, la reuniunea popularilor-europeni (PPE) de la Sibiu, că, prin evenimentele care au loc pe 9 mai la Sibiu – summitul UE și reuniunea PPE – la 30 de ani de la căderea comunismului, „Europa a venit acasă, în România”.
„Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 Mai, Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni, Summitul PPE și Summitul de la Sibiu. (...) Aceste evenimente importante se desfășoară într-un loc cu o semnificație deosebită, în Sibiu, orașul care a fost, în 2007, Capitala Culturală a Europei. Sibiul este un oraș profund european și este locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel despre viitorul Uniunii Europene. Momentul este unul istoric pentru România, și nu doar pentru că dimensiunea și importanța Summitului sunt fără precedent pentru țara noastră, ci și pentru că, după treizeci de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România”, a spus șeful statului într-o conferință de presă la care au mai participat președintele PPE, Joseph Daul, candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber și liderul PNL, Ludovic Orban.
Klaus Iohannis a mai amintit că alegerile europarlamentare, care au loc la finalul acestei luni, înseamnă, în opinia șefului statului, mai mult decât alegerea Parlamentului European, ci este un semnal pentru a „rămâne uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale ale familiei noastre europene, despre lupta împotriva celor care nu au nimic concret pentru oameni, dar își ascund incompetența sub sloganuri naționaliste. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi”, a declarat președintele într-o conferință la Sibiu alături de.
Klaus Iohannis a mai amintit și despre asaltul asupra statului de drept „în România și în alte țări ale UE”, în contextul în care „există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituţii fundamentale ale statului de drept investighează şi aduc la lumină faptele de corupţie şi furtul din banii publici, fie că sunt naţionali sau europeni”, iar în acest context liderii politici trebuie să le explice cetăţenilor europeni că „aceasta nu este o chestiune de retorică politică, ci una de care depinde chiar viaţa de zi cu zi a fiecărui european”.
La rândul său, candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, a pledat pentru un mecanism privind statul de drept pentru întreaga Uniune Europeană.
„Sunt sigur că oamenii din toată Europa aşteaptă şi doresc să trăiască într-un stat şi într-o societate în care lupta împotriva corupţiei este prioritate, independenţa sistemului judiciar este clară şi libertatea presei este garantată", a subliniat Manfred Weber, citat de Agerpres.
Summitul informal al UE de la Sibiu
Reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, din 9 mai, are loc pentru prima dată, în România, la Sibiu, în contextul în care România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, iar reuniunea va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Printre participanții la Summitul informal se numără cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
La Sibiu, liderii europeni vor discuta despre agenda Uniunii Europene în următorii cinci ani și vor încerca să dea un semnal de unitate, mai ales în contextul în care Marea Britanie va părăsi construcția comunitară, iar alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în mai puțin de o lună.
Data aleasă pentru summit - 9 mai - este una simbolică, fiindcă reprezintă aniversarea declarației ministrului de externe francez Robert Schuman din 1950, prin care a fost propusă crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelui (CECA), piatra de temelie a UE, și este sărbătorită Ziua Europei.
Facebook Forum