Se pare că exploziile din Beirut au fost declanșate de un incendiu la un depozit de artificii din port. Ulterior, flăcările s-au extins până la un spațiu în care se aflau peste 2000 de tone de azotat de amoniu, o substanță chimică folosită ca fertilizator în agricultură.
Observatorul seismologic din Iordania a înregistrat șocul exploziilor ca fiind echivalentul unui cutremur de 4,5 pe scara Richter.
Peste 100 de oameni și-au pierdut viața până acum, iar aproape 4000 de oameni sunt răniți. O mare parte a clădirilor din oraș sunt avariate sau distruse, iar suflul exploziei a ajuns până în Limassol, Cipru, un oraș aflat la 240 de km. distanță de Liban.
Un video cu o mireasă în ziua nunții surprinde momentul exploziei:
O stradă din cartierul Mar Mikhael din Beirut.
Reporterul BBC, Maryem Taoumi, era într-un interviu video la Beirut, în momentul exploziei:
Libanul trece printr-o criză economică profundă provocată de pandemia de coronavirus.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că va vizita capitala libaneză, iar două avioane cu ajutoare și personal specializat pentru salvare vor ajunge miercuri după-amiază în Beirut.
CE a declarat că va expedia de urgență peste 100 de pompieri cu vehicule, câini și echipamente concepute pentru a găsi oameni prinși în zonele urbane.
Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Polonia și Olanda participă la acest efort, iar alte țări sunt așteptate să se alăture.
Ministrul libanez al economiei, Raoul Nehme, a calificat devastarea din jurul portului drept „apocaliptică”: "Nu există o singură casă, niciun singur magazin, niciun apartament care nu a fost deteriorat", a spus el pentru BBC.
Oficialii libanezi negociază un împrumut substanțial pentru refacerea orașului cu Fondul Monetar Internațional.
Procurorii francezi au deschis miercuri o anchetă după ce 21 de cetățeni francezi au fost răniți în explozia devastatoare,a declarat procurorul Parisului, Remy Heintz, conform AFP.
Facebook Forum