Linkuri accesibilitate

Nitratul de amoniu, la baza exploziei din Beirut, provenea de la o navă sub pavilionul Moldovei


Urmările exploziei din portul din Beirut
Urmările exploziei din portul din Beirut

Circa 100 de persoane și-au pierdut viață, iar peste alte 4.000 au fost rănite, în urma unei explozii puternice ce a avut loc marți în depozitul portului din Beirut. Autoritățile locale au afirmat că la baza exploziei ar fi stat circa 2.750 de nitrat de amoniu, un îngrășământ chimic, care ar fi cauza explozia în urma incendiilor.

Portalul Moldstree.md relateză, preluând informațiile postului de televiziune libanez LBC, că încărcătura de nitrat de amoniu a sosit în portul Beirut în 2014, la bordul navei Rohsus sub pavilionul R. Moldova dar proprietatea unui om de afaceri rus.

Din cauza unor probleme grave legate de securitatea vasului, încărcătura de peste 2.500 de tone de nitrat de amoniu a fost sechestrată și depozitată într-un hangar izolat din portul Beirut. Nava a fost abandonată iar echipajul, format și ucraineni și ruși, a fost repatriat după ce fusese și el abandonat de patron.

De atunci cargoul stă abandonat în port, iar echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat, după ce fusese lăsat în voia soartei de angajator. Între timp instanţele au emis la cererea creditorilor 3 decizii de sechestrare a navei.

Potrivit unui site de specalitate fleetmon cât și presei ruse (Zona Media) vasul i-ar fi aparținut omului de afaceri rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

Republica Moldova se află de mai mulți ani în lista negra, categoria de risc înalt, a statelor cu nave ce încalcă normele și convențiile internaționale, potrivit Secretariatului Paris MoU.

Între 2015-2018 au fost efectuate 409 de inspecții ale navelor ce plutesc cu pavilionul Republicii Moldova, iar în 69 de cazuri s-a dispus reținerea navelor.

XS
SM
MD
LG