Linkuri accesibilitate

Viitorul buget, prilej de campanie. Orban: ”V-ați bătut joc de România”. Ciolacu: ”Sunteți răspândacul sărăciei”


 Orban vs Ciolacu
Orban vs Ciolacu

Premierul Orban susține că România va reveni la un deficit sub 3% în următorii doi-trei ani.

În dezbaterea din Parlament nu au fost prezentate date tehnice legate de bugetul pe 2021, ci s-au luat doar o serie de angajamente din partea premierului.

Ludovic Orban a ținut să precizeze că nu se vor majora taxele și impozitele, în timp ce PSD a acuză că TVA urmează să fie mărită și va fi semnat un nou acord cu FMI. Noul buget va fi votat în Parlament între Crăciun și Revelion. Din cauza pandemiei, deficitul a crescut peste 8% anul acesta.

Ludovic Orban a răspuns invitației PSD de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a discuta despre bugetul pe 2021. Fără a intra în detaliile tehnice despre cum va arăta viitorul buget, premierul a subliniat că responsabilitatea votării bugetului de stat și bugetului de asigurări sociale va reveni viitorului Parlament, legitimat după alegerile din 6 decembrie.

În construcția bugetară, nu vom crește taxele și impozitele. Orice creștere de venituri pe care o vom include va avea la bază creșterea economică, eficientizarea activității ANAF, lovirea evaziunii fiscale unde există”, a fost angajamentul luat în fața forului legislativ de premierul Orban.

Șeful Guvernului i-a acuzat pe parlamentarii PSD că au votat în Parlament mai multe legi pentru care nu a existat resursă financiară prevăzută în buget.

E greu într-un an de criză economică provocată de pandemie să se adopte noi și noi acte normative fără să existe vreo bază în veniturile bugetului”, a explicat premierul.

Pe lângă cheltuielile sociale, Ludovic Orban a adăugat că România are nevoie de investiții pentru o dezvoltare rapidă.

Ciolacu: Guvernul va crește TVA în 2021, se va semna acord cu FMI

Principala linie de atac în zona economică a PSD este de a genera panică prin mesaje care anunță că guvernul va majora TVA, va tăia salariile din domeniul bugetar și va efectua concedieri.

La câteva minute după ce premierul a spus că nu se vor majora taxele și impozitele, președintele PSD a afirmat că l-a chemat în Parlament pe Ludovic Orban pentru ca acesta să recunoască intenția de a „crește TVA și de a crește impozitele”.

Știu, nu puteți să le spuneți românilor adevărul că veți crește TVA, că le veți tăia salariile, că îi veți da afară. Sunt convins că în ianuarie FMI va fi aici dacă guvernul rămâne aici. Dumneavoastră sunteți adevăratul răspândac al sărăciei. V-ați făcut prietenii și mai bogați. Sunteți corupți până în măduva oaselor, ați furat până și măștile pensionarilor. Ați furat tabletele copiilor, ați furat și ventilatoarele”, și-a continuat Marcel Ciolacu discursul acuzator la adresa guvernului PNL.

Pe lângă subiectul legat de bugetul pentru anul viitor, președintele PSD a criticat și modul în care guvernul Orban a gestionat pandemia de coronavirus.

România a devenit astăzi oaia neagră a Europei, un exemplu negativ despre cum nu se testează. Acest guvern a devenit mai periculos decât noul coronavirus”, a susținut Marcel Ciolacu.

Președintele PSD nu a fost de acord cu măsura închiderii piețelor, dar nici cu cea a școlii online.

PNL: PSD a dat foc finanțelor României

Dezbaterea parlamentară a continuat în același ton acuzator de ambele părți, fără să existe o componentă economică puternică.

Liderul grupului PNL a făcut apel la o rugăciune din copilărie pe care a adaptat-o politic. „Înger îngerașul meu / Scapă-ne de Pesedeu”, a rostit de la tribuna Camerei Deputaților Florin Roman.

Liberalul i-a avertizat pe social-democrați că dacă s-ar fi pus în practică toate măsurile votate în Parlament deficitul ar fi sărit de 16%.

Sunteți complet iresponsabili și toxici. Nu ați făcut decât să incendiați țara, să dați foc finanțelor”, a fost mesajul liderului grupului PNL, care nu a uitat să amintească măsurile luate de guvernarea PSD.

Condiția USR-PLUS pentru a intra la guvernare cu PNL

Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Cameră, a pus o condiție pentru ca USR-PLUS să formeze un viitor guvern alături de PNL după alegerile din 6 decembrie: impozit zero pentru salariul minin.

Reprezentatul USR l-a atenționat pe Ludovic Orban pentru lipsa de transparență în măsurile guvernamentale și l-a criticat pentru planul conceput pentru a combate epidemia de COVID-19.

Un mesaj critic la adresa ultimelor măsuri luate de guvern împotriva epidemiei a avut și UDMR, care nu este de acord cu închiderea piețelor.

Orban se laudă cu măsurile economice și cele împotriva pandemiei

În discursul din final, premierul a lăudat măsurile luate de guvern pentru diminuarea efectelor pandemiei în plan sanitar și economic. El a precizat că România se află într-un clasament european pe locul 18 în ceea ce privește rata infectărilor în ultimele 14 zile.

Ați irosit șapte ani din istoria României fără să construiți autostrăzi, fără să faceți investiții, fără să generați locuri de muncă bine plătite. V-ați bătut joc de România 7 ani! Veniți să câștigați voturi spunând ce va face PNL. Lăsați-ne pe noi să spunem ce va face PNL. Suntem singura formațiune politică care în vreme de criză și-a asumat să guverneze țara într-o perioadă de dificultate extremă”, a declarat premierul Orban.

Dezbaterea din Parlament s-a încheiat fără ca datele din bugetul pe 2021 să fie prezentate.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG