Linkuri accesibilitate

Viktor Orban îl critică pe candidatul popularilor europeni în fruntea Comisiei Europene, Manfred Weber, dar o laudă pe Angela Merkel


Viktor Orban, galant în gesturi, aspru în criticile la adresa Angelei Merkel în ultima vreme
Viktor Orban, galant în gesturi, aspru în criticile la adresa Angelei Merkel în ultima vreme

Premierul ungar Viktor Orban l-a calificat „slab” pe candidatul la președinția Comisiei Europene al popularilor europeni, PPE, Manfred Weber, într-un interviu acordat revistei Bild.

Declarația critică la adresa lui Weber vine după ce partidul condus de Orban, FIDESZ, și-a retras sprijinul politic pentru candidatul german. În același timp, PPE a suspendat partidului radical de dreapta, aflat la guvernare la Budapesta, calitatea de membru al popularilor.

„Dacă vrei să fi lider, trebuie să lupți pentru crezurile tale. Din câte văd, Manfred Weber este un om decent, dar nu are voință să lupte pentru propriile-i valori”, a declarat Orban.

Liderul FIDESZ, care este creditat cu obținerea a 14 mandate, peste jumătate dintre mandatele de europarlamentari acordate Ungariei, spune că diferențele dintre Weber și candidatul socialiștilor la funcția de președinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, sunt doar cum arată văzuți din afară, iar Weber „nu mai este un politician conservator”.

Orban a spus, de asemenea, că încă se consideră membru al PPE, chiar și după suspendarea FIDESZ din grupul popularilor. Partidul lui Orban a fost curtat în ultima vreme de Matteo Salvini, liderul populiștilor italieni, pentru a i se alătura coaliției formate din douăsprezece partide de extremă dreapta din Europa. Au existat și declarații publice ale lui Matteo Salvini, în care anunța prezența lui Orban la reuniunile populiștilor europeni.Alianța suveraniștilor, care se estimează că ar putea obține 30% la alegerile de duminică, intenționează să formeze un grup mai larg în Parlamentul European. Prognoza voturilor indică obținerea a circa 75 de mandate de către populiștii suveraniști.

În același interviu, premierul ungar a făcut un gest de curtoazie la adresa cancelarului german Angela Merkel, despre care a spus că în ultimii ani „ a fost cea mai mare luptătoare, care a pus în umbră mulți bărbați”. Orban a mai arătat că nu crede că Merkel se va retrage „până nu vede” și că „i se simte deja lipsa”. El a mai spus că Europa are nevoie de un cancelar german puternic, iar de la anunțul Angelei Merkel referitor la retragere, „Europa nu a mai fost condusă de nimeni”.Declarațiile lui Orban vin după ani în care a fost unul dintre cei mai aprigi critici la adresa cancelarei germane, pe care a criticat-o mai ales pentru politica în privința migrației.

Popularii europeni vor rămâne cel mai mare partid european, însă șansele lui Manfred Weber la șefia Comisei Europene sunt privite cu circumspecție de către observatori, în condițiile în care după alegeri vor urma negocieri dificile cu noua componență a PE, despre care se pare că va fi marcată de pierderea majorității tradiționale de către PPE și PES.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG