Linkuri accesibilitate

Viktor Orban a primit puteri nelimitate pe perioada, nelimitată încă, a stării de urgență


Viktor Orban, la ședința Parlamentului, care i-a acordat puteri discreționare
Viktor Orban, la ședința Parlamentului, care i-a acordat puteri discreționare

Parlamentul de la Budapesta i-a acordat premierului Viktor Orban puteri nelimitate pe perioada stării de urgență, care poate conduce singur, prin ordonanțe de urgență, poate sista lucrările Parlamentului și poate abroga legi în vigoare.

În ciuda protestelor opoziției, Parlamentul ungar, dominat de FIDESZ; formațiunea condusă de Orban, a votat în favoarea dreptului acordat premierului de a adopta legi care ocolesc legislativul. Singura instituție care poate cenzura deciziile prim-ministrului de la Budapesta rămâne Curtea Constituțională, care a fost populată în ultimii ani cu persoane obediente liderului ungar. De altfel, între problemele aflate în conflict între Budapesta și Comisia Europeană, care au fost mediate de Curtea Europeană pentru Justiție de la Luxemburg, se află și modul în care Orban a numit membrii Curții Constituționale.

De altminteri, între prevederile adoptate astăzi de Parlamentul ungar se află inclusiv dreptul primului ministru de a suspenda, în cazul în care este nevoie, lucrările Parlamentului.

Sub semnul combaterii noului coronavirus, Parlamentul dominat de partidul lui Orban a stabilit pedepse de cinci ani de închisoare pentru presa care difuzează fake news. Este vorba despre țara în care există doar câteva redacții independente, întreaga presă ungară aflându-se sub controlul guvernului.

Pedepsele cu închisoarea au fost mărite pentru cei care nu respectă carantina.

Actul care a primit aprobarea legislativului îi dă mână liberă premierului să conducă țara prin ordonanțe de urgență în domenii care se întind de la sănătate, la economie, educație și justiție.

Ungaria a instituit starea de urgență la 11 martie, închizând granițele atunci când a fost depistat pacientul cu nr. 30. Legea de astăzi care i-a acordat puteri sporite lui Orban nu prevede un termen-limită al acestei perioade.

Comisarul pentru Justiție al Uniunii Europene, Didier Reynders, a anunțat că Uniunea Europeană va analiza dacă sunt respectate limitele europene aplicate de alte state UE pe perioada stării de urgență.

„În perspectiva experiențelor anterioare privind dinamica autoritaristă din Ungaria, odată adoptată o astfel de lege, nu va fi abrogată prea curând”, a arătat Daniel Hegedus, membru al German Marshall Fund de la Berlin. În opinia sa, Orban se folosește de noul coronavirus pentru a pune în pericol democrația în Ungaria.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG