Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán anunţă o remaniere în guvern și un nou șef al băncii centrale din Ungaria


Viktor Orbán se află de 14 ani la conducerea Ungariei.
Viktor Orbán se află de 14 ani la conducerea Ungariei.

Premierul ungar Viktor Orbán a anunţat duminică schimbarea din funcție a unor miniștri importanți. Va apărea un nou minister, care se va ocupa de economie şi de finanţele statului. De asemenea, prim-ministrul maghiar pregătește numirea unui nou guvernator al băncii centrale. Fostul său aliat, György Matolcsy, a devenit între timp un critic al guvernului.

Viktor Orbán a declarat că un ministru de rang înalt va prelua conducerea planului său de redresare economică în 2025, un an preelectoral, în care partidul său, Fidesz, va încerca să îşi consolideze sprijinul după ce, la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, a înregistrat cel mai slab rezultat la un scrutin din ultimele aproape două decenii.

Aflat la putere din 2010, Orbán s-a străduit să revigoreze economia Ungariei după recesiunea de anul trecut, în urma unei creşteri a inflaţiei la peste 25% în primul trimestru din 2023, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

Orbán şi György Matolcsy, care conduce Banca Naţională a Ungariei din 2013, s-au învinovăţit reciproc pentru creşterea inflaţiei. Banca centrală de la Budapesta a criticat plafoanele impuse de Orbán asupra preţurilor şi ratelor dobânzilor, despre care a spus că i-au limitat independenţa.

Premierul maghiar a declarat că remanierea guvernamentală planificată se datorează faptului că postul de guvernator al băncii centrale va deveni „din păcate vacant, la 1 martie”.

„Este evident că oricine ocupă acest post nu poate deveni acest ministru de rang înalt (responsabil cu economia şi finanţele statului), ca să fiu sincer”, a declarat Orbán, potrivit News.ro.

„Unul dintre ei va deveni ministru de rang înalt însărcinat cu economia, în timp ce celălalt va deveni guvernator al băncii centrale”, a spus Orbán, fără să menționeze vreun nume.

Numele ministrului Finanţelor, Mihaly Varga, a fost parte vehiculat ca succesor al lui Matolcsy la conducerea băncii centrale anul viitor. Iar ministrul Economiei, Marton Nagy, fost bancher central, ar putea prelua conducerea finanţelor publice într-un minister comasat.

O creștere neașteptată a inflaţiei a forţat Banca Naţională a Ungariei să întrerupă, luna trecută, relaxarea ratei - aflată la cel mai ridicat nivel din UE, de 6,75% - după 15 reduceri consecutive.

Guvernul lui Orbán a exercitat presiuni repetate asupra Băncii pentru o relaxare şi mai agresivă a ratelor, în timp ce Matolcsy i-a cerut de mai multe ori premierului maghiar să schimbe cursul politicii, afirmând că Ungaria rămâne în urmă chiar şi faţă de ţările din Europa Centrală.

Orbán a declarat, de asemenea, că Ungaria ar trebui să menţină disciplina fiscală în timp ce elaborează un buget pentru 2025 care poate ridica creşterea economică la 3% până la 5% prin creşteri salariale mari, beneficii fiscale mai mari pentru familiile cu copii şi măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici.

Pe de altă parte, succesul economic în Ungaria va fi adus de „neutralitatea economică”, a declarat premierul Viktor Orbán sâmbătă la un eveniment local, în localitatea Kötcse din judeţul Somogy.

„În perioada care a trecut a fost creată o nouă economie mondială, trebuie să ne adaptăm la ea şi este nevoie de o nouă politică economică. Inima şi esenţa acestei politici economice este neutralitatea economică”, a spus Orbán.

„Situaţia noastră actuală arată clar că ne-am dat seama la timp că, în loc de formarea de blocuri, soluţia pentru economia maghiară este o relaţie bună cu toţi actorii importanţi ai unei economii mondiale unificate”, a declarat Viktor Orbán, singurul lider din Uniunea Europeană care întreţine relaţii apropiate cu Moscova şi Beijing.

Esenţa politicii externe se află în construirea de prietenii şi alianţe, a spus şeful guvernului de la Budapesta. Faptul că două ţări nu se află în relaţii bune nu împiedică Ungaria să fie în relaţii bune cu ambele, a mai spus el.

În plus, premierul maghiar a afirmat că este în interesul Ungariei ca economia mondială să nu se destrame în blocuri, iar Ungaria poate fi în relaţii bune cu americanii, chinezii, japonezii, arabii şi Uniunea Europeană în acelaşi timp. „Suntem o ţară suverană”, a conchis Viktor Orbán.

Urmăriți Europa Liberă România și pe Google News.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG