La o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, șeful diplomației maghiare a declarat că Ucraina, în loc să rezolve doleanțele comunității maghiare, „merge în sens invers, adoptând în ultima vreme măsuri represive și mai dure”. Szijjártó nu a dat detalii despre acele presupuse măsuri noi.
Chestiunea drepturilor celor aproximativ 150.000 de maghiari din regiunea transcarpatică, în vestul Ucrainei, a fost invocată mereu de Budapesta ca motiv pentru blocarea parcursului european al Kievului, pe lângă corupția răspândită sau lipsa controlului asupra întregului teritoriu national.
Kievul susține că a făcut pași înainte în ce privește drepturile etnicilor maghiari, ca și în privința combaterii corupției. De altfel, progrese Ucrainei în această direcție sunt consemnate și în rapoartele Comisiei Europene.
De cealaltă parte, Szijjártó a declarat la Chișinău că Budapesta susține aderarea la UE a Republicii Moldova.
„Extinderea Uniunii Europene este necesară pentru ca aceasta să fie mai puternică pe viitor”, a declarat Péter Szijjártó, transmite IPN.
Péter Szijjártó afirmă că Ucraina și Moldova trebuie evaluate separat în intenția lor de a adera la UE, având în vedere că există „câteva probleme grave referitoare la Ucraina”. Oficialul de la Budapesta a spus că Ucraina a creat „provocări energetice fără precedent pentru două state membre UE: Ungaria și Slovacia”, o conduită care nu ar trebui să apară la o țară care vrea să adere la Uniune.
La rândul lui, șeful diplomației moldovene, Mihai Popșoi, a spus că apreciază susținerea deplină și necondiționată a Ungariei pentru parcursul european al Moldovei.
Diplomatul moldovean a declarat că relațiile economice bilaterale sunt în dezvoltare. Astfel, în 2023, Ungaria a fost pe locul 12 în rândul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, iar volumul comerțului bilateral a depășit 227 de milioane dolari.
Regimul naționalist-conservator de la Budapesta, condus de Viktor Orban, a fost criticat de frecvent de oficialii UE pentru apropierea de Rusia, dar și pentru blocarea inițiativelor de sprijin militar european pentru Ucraina invadată e Rusia.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.