Linkuri accesibilitate

Georgia | Atacuri violente la Tbilisi Pride. Activiștii LGBT anulează marșul anual


Protestatarii violenți au pătruns în sediul Tbilisi Pride și l-au distrus.
Protestatarii violenți au pătruns în sediul Tbilisi Pride și l-au distrus.

Activiștii LGBT din Georgia au anulat marșul Pride după ce un grup de oameni au atacat mai mulți activiști și jurnaliști. Guvernul și Biserica s-au declarat împotriva evenimentului.

Sute de contra-protestatari violenți au ieșit pe stradă la Tbilisi pentru a demonstra împotriva marșului ce trebuia să aibă loc în aceeași seară.

Cel puțin 50 de jurnaliști au fost atacați de mulțime în mai multe zone din Tbilisi, inclusiv doi jurnaliști de la Europa Liberă Georgia. Aceștia au fost acuzați că răspândesc propagandă și „atitudini anti-georgiene”.

În clipurile video filmate în oraș se pot vedea grupurile anti-LGBT, cu steagul Georgiei, escaladând clădirea în care se află birourile Tbilisi Pride. Aceștia au dat jos steagurile cu curcubeu ale comunității LGBT și au făcut provocat distrugeri în sediul organizației.

În declarația despre anularea marșului, echipa de la Tbilisi Pride a acuzat Guvernul și Biserica de încurajarea „unui val uriaș de ură” împotriva comunității LGBT. Activiștii spun că Guvernul nu a protejat drepturile propriilor cetățeni.

Președintele Europei Libere, Jamie Fly, a condamnat atacurile împotriva jurnaliștilor. „Nu există nicio justificare pentru violența împotriva jurnaliștilor ,care sunt la fața locului doar pentru a-și face slujba, mai ales într-un regim democratic”, a declarat Fly. „Cerem autorităților din Georgia să ancheteze aceste atacuri și să aducă rapid dreptate celor implicați.”

Una dintre victimele atacului protestatarilor anti-LGBT.
Una dintre victimele atacului protestatarilor anti-LGBT.

La începutul zilei de 5 iulie, Premierul Irakli Garibashvili a spus că e nepotrivit să se organizeze un marș Pride, spunând că acesta va crea confruntări pentru că este „inacceptabil pentru o mare parte din societatea georgiană”.

Garibashvili a acuzat „opoziția radicală” condusă din exil de fostul președinte Mikheil Saakashvili că a organizat marșul cu intenția de a crea tulburări.

Preoți la protestele anti-Pride.
Preoți la protestele anti-Pride.

Biserica Ortodoxă din Georgia și-a rugat susținătorii să se adune împotriva marșului Pride. În clipurile video filmate pe străzile capitalei georgiene se pot vedea mai mulți preoți care s-au alăturat violențelor. După ce a fost anunțată anularea marșului, preoții au cântat și oamenii au dansat pe melodii tradiționale în fața Parlamentului.

Organizatorii Tbilisi Pride au spus că deși anul acesta nu pot ieși „în străzile pline de violența” susținută de Guvern și Biserică”, nu-și vor abandona misiunea. „Vrem să le spunem susținătorilor care luptă pentru demnitatea noastră că vom continua în acest proces indispensabil în ciuda celor care ne urăsc, a Patriarhiei și a Guvernului”.

20 de oameni au fost arestați pe 1 iulie, la începutul seriei de evenimente Tbilisi Pride, când naționaliștii georgieni au încercat să întrerupă o vizionare de film.

Misiunile SUA și UE în Georgia, precum și ambasadele altor 16 țări, au publicat o declarație comună cerând Guvernului Georgiei să protejeze dreptul constituțional la adunare pașnică. „Condamnăm atacurile violente de astăzi împotriva activiștilor civici, a membrilor comunității și a jurnaliștilor, precum și eșecul guvernanților și a liderilor religioși de a condamna această violență”, conform declarației.

Grupurile de activism pentru drepturile omului au condamnat protestele violente și au acuzat Guvernul de susținerea acestor grupuri violente. „Mulțimile violente de extremă dreaptă, cu susținerea Bisericii și încurajate de declarația extrem de iresponsabilă a Premierului Garibalishvili s-au strâns în centrul din Tbilisi pentru a opri marșul Pride, a ataca jurnaliștii, și a intra prin efracție la biroul Pride”, a scris Giorgi Gogia, director asociat pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch.

XS
SM
MD
LG