Linkuri accesibilitate

Violeta Alexandru: Sunt pregătită să intru în guvern cu o creștere a alocațiilor


Ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Ministrul Muncii Violeta Alexandru, a anunţat că va propune în ședința de guvern de săptămâna viitoare o creştere a alocaţiilor într-un procent care să poată fi susținut de buget. Ea a calificat ca iresponsabile promisiunile de dublare fără a fi oferită și sursa de finanțare, trimitere voalată la promisiunile pe care PSD le-a făcut și a căror îndeplinire este imputată acum guvernării PNL.

„Suntem conştienţi de decizia Curţii Constituţionale şi vom găsi o soluţie. PNL a crescut alocaţiile. Nu e vorba că nu înţelegem sau că nu suntem conştienţi că există această nevoie. Dar să dublezi... vă spun, la Ministerul Muncii în fiecare dimineaţă am proiecte PSD, două teancuri. Proiecte legislative, să triplăm să dublăm...Orice are nevoie de mai mult. Problema este că atât este bugetul şi din el trebuie să acoperi toate aceste nevoi. A dubla peste noapte fără să spui de unde, a face gesturi dublu, triplu, nu este o abordare responsabilă. Premierul mi-a cerut să fiu pregătită în acest sens. PNL în aceşti ani a generat o creştere a alocaţiei tocmai pentru că ştim că nu este mult. Da. Vor creşte alocaţiile. Sunt pregătită pentru săptămâna viitoare să intru în Guvern cu o creştere în privinţa alocaţiilor, dar o vom face cu siguranţă cât să fie sustenabilă în buget", a declarat ministrul Muncii, marţi seara, la B1TV, preluată de Agerpres.

Ea a spus că un răspuns cu privire la majorarea pensiilor și alocațiilor este în sarcina Ministerului Finanțelor după ce acesta va încheia bilanţul cheltuielilor şi situaţia încasărilor după perioada marcată de pandemia de coronavirus.

Un răspuns clar cu privire la pensii şi alocaţii va veni foarte curând, când Ministerul Finanţelor va încheia bilanţul cheltuielilor şi situaţia încasărilor după această perioadă de pandemie. Am avut mai multe discuţii cu colegii mei, dorinţa noastră este să nu alimentăm prin nu ştiu ce cifre, păreri sau dorinţe, pentru că dorinţă avem, vă asigur de acest lucru. Ministrul Finanţelor are poza cu schimbările care apar de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, a încasărilor la buget şi a posibilităţii pe care bugetul o are după această perioadă grea. Am comunicat constant situaţia plăţilor pentru şomaj tehnic pentru că sunt un minister care face foarte multe plăţi din bani publici în această perioadă. Ministrul Finanţelor ştie care este starea economiei, vede încasările, este sursa autorizată să ne spună care este poza în acest moment a posibilităţilor bugetare. Vă asigur că vor creşte pensiile. În momentul în care această evaluare va fi gata vom avea o comunicare în care vom arăta care este situaţia. O situaţie pe care nu au creat-o Florin Cîţu, Violeta Alexandru sau Ludovic Orban. O situaţie generată de tot ce s-a întâmplat în aceste luni. Vrem să avem o abordare responsabilă", a mai spus Alexandru.


Ea a criticat PSD pentru că a făcut promisiuni fără acoperire și că, dacă voia cu adevărat să mărească pensiile, o făcea imediat.

„Este uşor să păcăleşti şi să dai speranţe şi să spui Alexandru îşi doreşte să crească pensiile cu 60%. Iau contact cu pensionarii şi văd cât de greu le este să îşi acopere medicamentele. După o vârstă ai mai multe cheltuieli decât când eşti mai tânăr. Nu aşa trebuie gestionată această ţară. Cu promisiuni. Dacă PSD voia să crească cu 40% o făcea imediat. Ce se va întâmpla în acest moment va fi o comunicare responsabilă făcută de colegul meu (ministrul Finanţelor n.r.) pe baza situaţiei bugetului din care vom vedea foarte clar ce se poate anul acesta, anii viitori", a precizat Alexandru.

Cât privește mesajul pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-a lansat imediat după ce președintele Iohannis a anunțat că România va primi 79,9 miliarde de euro pentru refacerea după criza de Covid-19, spunând că PNL nu mai are niciun motiv să nu dubleze alocațiile și să nu majoreze pensiile, Alexandru a explicat că fondurile UE sunt alocate pe investiții și proiecte clare și nu pot fi deturnate în alte scopuri.

„Domnul Ciolacu să înveţe ce înseamnă bani europeni şi cum ei nu se pot muta dintr-o parte într-alta. Se dau pentru investiţii, pentru proiecte foarte clare. Poate pe vremea PSD se puteau face anumite jonglerii. În ceea ce ne priveşte ştim exact care sunt regulile europene pentru cheltuirea banilor europeni", a mai precizat oficialul citat.

„Dacă ar fi să dăm crezare anunțului triumfalist al președintelui Iohannis de la Bruxelles, Guvernul PNL trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile cu 40%. Nu mai are nicio scuză! Faceți investițiile din bani europeni și creșteți puterea de cumpărare a românilor!

Îl aștept pe Orban să le spună românilor câți din acești bani sunt de fapt împrumuturi și nu alocări nerambursabile, câți sunt pentru relansarea economică rapidă și câți sunt pentru exercițiul financiar 2021-2027”, a scris liderul social-democrat pe pagina sa de Facebook.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG