Linkuri accesibilitate

Omul de afaceri Viorel Cataramă, anchetat după expunerea voluntară la SARS-CoV-2


Viorel Cataramă

Omul de afaceri Viorel Cataramă este cercetat penal de procurorii de la Judecătoria Urziceni după ce a anunțat că a fost în localitatea Bărbulești, din județul Ialomița, unde au fost raportate peste 70 de cazuri de coronavirus, într-un experiment de infectare voluntară cu SARS-CoV-2, pentru a demonstra că nu va „păți” nimic, precum și că „a fost o mare eroare (...) falimentarea României și suprimarea drepturilor și libertăților noastre fundamentale”. Catarmă spune că a făcut-o pentru ca „cei vinovați” să „răspundă mai devreme sau mai târziu”

Pe lângă riscul la care s-a expus, penal dar și din punctul de vedere al punerii sănătății personale în pericol, Cataramă a fost părăsit și de partenera sa de viață, medicul Adina Alberts, care a spus că li se despart drumurile și viziunile.

„Ca medic, am văzut coronavirusul ca o amenințare asupra oamenilor - pe care am jurat să-i protejez și să-i ajut. Viorel Cataramă a ales să privească pandemia de SARS-CoV-2 ca o amenințare asupra economiei. Și vrea să dovedească tuturor că are dreptate supunându-se unui experiment riscant. Așa că drumurile noastre se despart pentru o perioadă. Știu că ne va fi foarte greu, dar nu pot trece peste menirea mea de medic, de mamă și de fiică”, spune Alberts.

„În data de 08.05.2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni a înregistrat un dosar penal având ca obiect infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 C.p.
În fapt, în data de 08.05.2020, organul de cercetare penală din cadrul S.I.C. - I.P.J. Ialomița s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că - în data de 07.05.2020 - o persoană de sex masculin (V.C.) s-a deplasat în comuna Bărbulești, județul Ialomița și s-a îmbrățișat cu un bărbat bolnav de COVID - 19”, transmite Ministerul Public cu privire la dosarul deschis de procurorii din Urziceni.

Procurorul general al României Gabriela Scutea a atras atenția, încă de la începutul pandemiei în România, că simpla expunere la virus nu se poate constitui într-o culpă penală decât dacă, printre consecințe, are răspândirea bolii.

Și omul de afaceri spune că nu există motiv pentru deschiderea unui dosar penal pe numele său și crede că nu a încălcat legea când a mers la Bărbuleşti, unde sunt înregistrate mai multe cazuri de coronavirus.

„Nu este niciun motiv pentru deschiderea unui dosar penal. Nu am încălcat nicio lege şi am făcut acest lucru pentru a demonstra că măsurile luate de autorităţi sunt incorecte. (...) Gestul meu este gestul unui patriot care este dispus să-şi dea viaţa pentru ţara lui”, a spus Viorel Cataramă, preşedintele Partidului Dreapta Liberală, citat de Mediafax.

Codul penal pedepsește „zădărnicirea combaterii bolilor” cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă.

Astfel, articolul 352 din Codul Penal prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Iar dacă fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la șase luni sau amendă.

Termenul cheie din articolul de lege este, „dacă a avut ca urmare răspândirea bolii”, atrage atenția procurorul general Gabriela Scutea.

Ea a declarat pe 26 februarie, în ziua apariției primului caz de coronavirus în România, despre dosarele penale deschise pe numele celor care nu au respectat regulile privind combaterea coronavirusului, că pentru probarea culpei, trebuie îndeplinită condiția prevăzută de lege care să aibă ca urmare răspândirea bolii.

„Dispoziţiile legale privind zădărnicirea combaterii bolilor au o condiţie: dacă aceasta a avut ca urmare răspândirea bolii. Discutând în plan social, e evident că nu ne dorim să se producă rezultatul, însă noi ne dorim să rămânem în legătură cu organele administraţiei din domeniul Ministerului Sănătăţii, astfel încât să asigurăm valorificarea penală, dacă va fi cazul”, declara la începutul pandemiei procurorul general Gabriela Scutea

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG