Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă își susține campania mizând pe dificultățile formării noului guvern


Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă spune, duminică seară, că „premierul fără cabinet şi fără program de guvernare a ajuns la concluzia că nu îşi va putea impune în Parlament noul Guvern".

Este vorba despre o postare pe facebook a premierului demis prin moțiune de cenzură, care poate fi considerată o replică la declarațiile lui Ludovic Orban, premierul desemnat, care spune că este încrezător că guvernul său va fi învestit de Parlament. La nivel de declarații publice, liderii partidelor de opoziție nu anunță o majoritate în Parlament care să asigure intrarea în funcțiune a unui nou Guvern. Dăncilă îl atacă prin ricoșeu și pe contracandidatul ei la prezidențiale, Klaus Iohannis, căruia îi reproșează că nu s-a gândit, înainte de a o demite, la criza politică pe care o generează formarea greoaie a unui nou cabinet.

Klaus Iohannis, care pleacă în Japonia la ceremonia de înscăunare a noului împărat, anunțase că Guvernul cel nou va fi învestit rapid, pentru ca PSD să plece cât mai repede de la conducerea țării.

Negocierile cu partidele care au votat demiterea guvernului condus de Viorica Dăncilă se prelungesc, iar Orban pare, în acest moment, departe de a fi adunat 233 de voturi necesare. Premierul desemnat spune că va aduce în Parlament lista cabinetului și programul de guvernare la finalul termenului constituțional, adică în jurul lui 26 octombrie.

PSD și ProRomânia nu votează Cabinetul Orban, în vreme ce USR și UDMR susțin condiționat noul Guvern, în condițiile în care solicitările lor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin sunt antagonice. PNL contează pe cele 17 voturi ale deputaților minorităților și pe cele ale PMP, partid cu care negociază fuziunea.

"În condiţiile în care negocierile par să eşueze, vă întreb, domnule Klaus Iohannis, nu era mai înţelept să vă gândiţi la asta înainte de a demite Guvernul? Într-o «Românie normală», nu vă asiguraţi întâi că nu aruncaţi ţara în haos înainte de a da jos Executivul fără niciun fel de motiv clar articulat?", spune Viorica Dăncilă.

"Aflăm astăzi că premierul fără cabinet şi fără program de guvernare a ajuns la concluzia că nu îşi va putea impune în Parlament noul Guvern. Tot astăzi, aflăm de la un alt susţinător al căderii Guvernului, domnul Cioloş, că nu vrea să intre la guvernare «pe cârpeli şi înţelegeri pe termen scurt»", afirmă Viorica Dăncilă, într-o postare pe Facebook.

Ea susţine că Guvernul a fost dat jos "fără nicun fel de motiv clar articulat".Dăncilă mai spune că aşteaptă să vadă instalat noul Guvern.

Viorica Dăncilă îi reproșează lui Klaus Iohannis că „nu a avut niciun plan, că nu a-a interesat nicio clipă că aruncă România în criză şi că totul a fost doar o manevră electorală din care românii nu au nimic de câştigat".

Orban a fost desemnat de Klaus Iohannis la data de 15 octombrie și, potrivit Constituției, trebuie să prezinte miniștrii și programul guvernului până la 26 octombrie. De aici, intervine regulamentul ședințelor comune ale Parlamentului, care arată că votul de învestire poate fi programat în următoarele 15 zile, or asta duce termenul-limită (7 noiembrie) până în preajma primului tur al alegerilor prezidențiale (10 noiembrie). Regulamentul Parlamentului și Constituția nu spun ce se întâmplă dacă un astfel de vot de învestire este amânat. În cazul unei dispute politice, probabil se ajunge și în această speță, la medierea CCR.

Liberalii nu au în acest moment o majoritate, după cum reiese din declarațiile liderilor politici - ProRomânia nu votează, USR și UDMR pun condiții antagonice, iar PSD anunță chiar boicotul - nerealizarea cvorumului de ședință. PSD (202) și ProRomânia (31), dacă se aliază la vot, dețin majoritatea.

PSD, mai exact tabăra care încă o susține pe Viorica Dăncilă, dorește ca în primul tur al alegerilor prezidențiale șefa partidului să intre în competiție ca premier interimar. Potrivit analizelor interne, Dăncilă ar mobiliza mai bine propriul electorat dacă ar fi premier, fie și demis, dar încă la Palatul Victoria. De aceea, se pare că o tabără din PSD ar vrea ca în Birourile permanente, pe care le domină, să se stabilească o dată a votului de învestire cât mai aproape de 7 sau chiar după 10 noiembrie. Rămâne de văzut dacă și susținătorii lui Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, este atras în acest scenariu. Indiferent de tabere și confruntarea din interiorul PSD, social-democrații spun că varianta preferată este ca Dăncilă să ajungă în turul al doilea.

Facebook Forum

În cât timp parcurg pompierii 200 de metri din cauza mașinilor parcate ilegal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:20 0:00
XS
SM
MD
LG