Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări vineri. „Cea mai bună soluție, alegeri anticipate, dacă există consens”


Președintele Klaus Iohannis, anunț important după ce guvernul Dăncilă a picat.
Președintele Klaus Iohannis, anunț important după ce guvernul Dăncilă a picat.

Președintele Klaus Iohannis cheamă partidele la Cotroceni vineri, de la ora 11, pentru a negocia guvernarea. El a spus că cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate, dar pentru acest lucru e nevoie de consens. „Voi lua o decizie astfel încât să fie asigurată stabilitatea României”, a spus el.

„Rezolvat. Astăzi a câștigat România. Astăzi votul românilor, dat pe 26 mai la referendum, a fost întrutotul respectat. Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii societăți față de abuzurile și incompetența acestui Guvern. (...) Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD. Felicit PNL pentru inițiativa acestei moțiuni de cenzură, pentru efortul liderilor liberali pentru a găsi susținere pentru un demers absolut necesar pentru România. Felicit și celelalte partide de opoziție care au pus umărul la îndepărtarea acestui guvern pesedist eșuat și derutat”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că „avem nevoie urgentă de un nou guvern”, iar pentru acest lucru va demara consultări cu partidele politice începând de vineri, de la ora 11.

Programul consultărilor de vineri de la Cotroceni, este următorul: ora 11.00 - PNL, ora 11.30 - USR, ora 12.00 - UDMR, ora 12.30 - PMP, ora 13.00 - Pro Europa, ora 13.30 - ALDE, ora 14.00 - minoritățile naționale, ora 14.30 - PSD.

„Voi propune o soluție de executiv care să asigure o guvernare eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Cea mai bună soluție este întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta nu se poate face decât dacă există un consens. Voi constata în ce măsură există un astfel de consens și care e cea mai bună variantă pentru bunul mers al României”, a mai spus Iohannis.

Președintele a explicat că în această perioadă există prorități care nu pot fi amânate: bugetul pentru 2020, nominalizarea pentru comisar european și organizarea „corectă și în cele mai bune condiții” a alegerilor prezidențiale.

„Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și stfel încât să fie asigurată stabilitatea României. Am reușit să blocăm dezastrul PSD, mă bucur că rațiunea a prevalat și la nivelul Parlamentului s-a conturat o opoziție care în ciuda orientărilor diferite a arătat că poate da jos acest guvern dezastruos. Este un semn de maturitate politică, pentru că orice zi cu guvernul Dăncilă ar fi însemnat pentru România încă o zi pierdută”, a mai spus președintele.

„Bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. De aceea este esențial ca românii să iasă în număr mare, cât mai mare la vot, pentru că într-o democrație votul la prezidențiale, locale și parlamentare este singurul care poate hotărî în ce direcție merge România”, și-a încheiat Klaus Iohannis discursul de la Cotroceni, după ce guvernul Dăncilă a pierdut susținerea în Parlament, prin moțiune de cenzură.

ALEGERI ANTICIPATE. Procedura

  • Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Guvern sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului. În plus, președintele are și acordul celor două președinți ai celor două camere ale Legislativului, care este doar consultativ
  • Singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza, potrivit articolului 89 din Constituţie. Preşedintele „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".
  • Mai precis, alegerile anticipate nu pot fi organizate, nici după respingerea în Parlament a două propuneri de Guvern, decât dacă preşedintele României solicită expres acest lucru, după întrunirea condiţiilor constituţionale.
  • Pe de altă parte, Constituţia mai prevede şi faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în cursul unui an şi nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență

România s-a aflat cel mai aproape de o astfel de situație în 2009, înainte de alegerile prezidențiale, când retragerea de la guvernare a PSD a dus la căderea Guvernului condus de Emil Boc și implicit la o criză guvernamentală.Traian Băsescu l-a propus pe economistul Lucian Croitoru pentru a conduce Guvernul. Ulterior, Traian Băsescu l-a propus pe Liviu Negoiță, însă această a doua nominalizare nu a mai ajuns la votul Parlamentului, după ce opoziţia reuşise să blocheze audierea miniştrilor în şedinţa conducerii celor două Camere. Premier a fost validat apoi de Parlament liderul PDL, Emil Boc.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG