Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă, atacuri la adresa lui Orban și Iohannis pe tema comisarului european


Adina Vălean, desemnată de România comisar pentru transporturi, este membră PPE

Declarația lui Ludovic Orban potrivit căreia Guvernul Dăncilă a fost schimbat pentru ca România să poată numi un comisar european membru al PPE, amendată de Viorica Dăncilă

Președinta PSD, Viorica Dăncilă, a afirmat că premierul Ludovic Orban a dezvăluit adevărata miză a demiterii Guvernului, prin moțiune de cenzură, și anume propunerea unui comisar european din partea PPE. Liderul PSD îi acuză pe liberali și pe Klaus Iohannis că sunt duplicitari și periculoși.

Fostul prim-ministru reproșează faptul că PNL și șeful statului fac jocurile politice, însă încearcă să acopere aceste „manevre”, acuzând PSD de „fake news”.

„Ei fac jocurile politice ale altora și încearcă să acopere în presă aceste manevre țipând la noi “fake news”! Iată adevăratul fake din politica românească: Klaus Iohannis și PNL! Duplicitari, ipocriți și periculoși acești întruchipați salvatori ai neamului!”, conchide Viorica Dăncilă.

Ludovic Orban a declarat că Guvernul Dăncilă a fost schimbat cu unul de sorginte liberală pentru ca România să poată oferi un comisar european de la PPE, respectiv pe Adina Vălean. Premierul a precizat că era o situație injustă, deoarece PPE nu avea majoritate pentru noua Comisie Europeană.

Adina Vălean, propusă de România comisar european pentru Transporturi, a primit aviz favorabil în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului Uniunii Europene.Votul în PE pentru Executivul UE propus de președintele-ales Ursula von der Leyen va avea loc într-o sesiunea plenară programată pe 27 noiembrie.

PSD a înaintat Comisiei Europene trei nume de comisari. Rovana Plumb a fost respinsă de Parlamentul European din motive de integritate, Dan Nica nu a fost acceptat de către președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în vreme ce Victor Negrescu a fost propus cu câteva zile înainte de schimbarea cabinetului, motiv pentru care președinta CE a solicitat un acord politic intern. După preluarea guvernării, acordul menționat s-a produs, între președintele Iohannis și premierul Orban, și au fost înaintate la Bruxelles două propuneri - Adina Vălean și Siegfried Mureșan. A fost preferată Vălean, pentru a se păstra proporția de gen, solicitată de grupul socialiștilor europeni.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG