Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen schimbă denumirea unor portofolii la solicitarea grupului socialist


Ursula von der Leyen vrea să-și asigure votul socialiștilor
Ursula von der Leyen vrea să-și asigure votul socialiștilor

Modul de viață european nu va mai fi „protejat”, cum propusese Ursula von der Leyen la momentul anunțării mandatelor de comisari, ci va fi „promovat”, după solicitarea grupului PES, care a considerat că numele portofoliului migrației ar putea avea conotații de extremă dreapta. Portofoliul ar urma să fie deținut de comisarul Greciei, Margaritis Schinas.

Modificarea adusă denumirii portofoliului european a fost realizată cu aprobarea viitorului președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Viitorul comisar european pentru migrație, Margaritis Schinas, a evitat, până în prezent, utilizarea vechii denumiri.

Comisarul pentru muncă, Nicolas Schmit, care reprezintă Luxemburgul, va avea între atribuții și „drepturile sociale”, adăugate la portofoliu, în vreme ce pescuitul i se va adăuga portofoliului lui Virginijus Sinkeviçius, comisarul desemnat pentru mediu și oceane.

Paolo Gentiloni, comisarul de centru-stânga desemnat în comisia von der Leyen, va fi responsabil de aplicarea politicilor de dezvoltare durabilă ale ONU.

Grupul socialiștilor europeni a salutat modificările președintei Comisiei Europene ca fiind concesii semnificative, după cum anunță politico.eu

„După mai multe zile de negocieri cu președintele ales al CE, în această dimineață președinta grupului socialiștilor din PE, Iratxe García, a primit confirmarea de la Ursula von der Leyen că este de acord cu o serie de solicitări importante ale PES”, a anunțat grupul politic, al doilea ca mărime din PE.

Președintele în exercițiu al Executivului european, Jean-Claude Juncker, a apreciat, în septembrie, că titlul ar putea fi schimbat, adăugând că: „Nu îmi place ideea că stilul european de viață se opune migrației”.

Contrar acestei opinii, înlocuitoarea lui Juncker, Ursula von der Leyen, care va prelua președinția Comisiei în decembrie, conform programului, a apărat forma titlului portofoliului, argumentând că acesta respectă limbajul privind toleranța, promovat de tratatele Uniunii Europene

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG