Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă, consultant pentru economia verde la Banca Națională a României


Viorica Dăncilă în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2019.
Viorica Dăncilă în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2019.

Fostul premier al României, Viorica Dăncilă (PSD) a devenit, din 15 mai, consultant al Băncii Naționale a României (BNR).

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a explicat la Europa Liberă că este vorba despre un contract de consultanță care vizează „eforturile României de aderare la zona euro".

BNR a înființat recent, spune Adrian Vasilescu, pe lângă comitetul care există deja de ani de zile la BNR în vederea trecerii la moneda euro, cinci noi departamente de consultanță. „Nu este vorba despre consilieri ai guvernatorului, sunt cinci departamente de consultanță pentru trecerea la euro".

Cele cinci noi departamente:

  1. Departamentul Euro, cel care va coordona activitatea
  2. Economie reală / economie bancară
  3. Bănci centrale
  4. Monede digitale
  5. Economia verde

Doamna Dăncilă este angajată consultant la Departamentul economia verde", spune Adrian Vasilescu care explică și motivele angajării doamnei Dăncilă:

  • a fost prim-ministru"
  • „a fost europarlamentar"
  • „a avut relații instituționale cu ecologiștii din Parlamentul European"
  • „de câte ori s-a dus la Bruxelles s-a întors bine de acolo", spune consilierul guvernatorului BNR.

BNR ar fi căutat cu prioritate persoane care să fi avut legătură cu Uniunea Europeană și cu Parlamentul European, dincolo de gafele de exprimare rămase în memoria publică sau de existența a numeroși tineri experți, spune Adrian Vasilescu.

Sunt de multă vreme partizanul angajării tinerilor în locuri importante. /.../ Dar când este vorba despre a angaja persoane influente pe plan internațional, atunci apelezi la oamenii care au aceste legături, nu trebuie să și le facă acum”, spune Adrian Vasilescu.

Printre astfel de persoane cu experiență se află nu doar doamna Dăncilă, ci și fostul europarlamentar PSD, Ioan Mircea Pașcu, pentru „departamentul care se va ocupa de geopolitică."

Pentru a se angaja în corpul consultanților, Viorica Dancilă a depus un dosar și a susținut un interviu, iar salariul său va fi în jur de 10.000 lei/lună, potrivit unor informații. Adrian Vasilescu a spus că nu ar avea cunoștință despre aceste detalii și nu știe nici dacă este vorba despre un contract pe perioadă nedeterminată sau despre unul limitat în timp.

Viorica Dăncilă a fost premier al României în perioada ianuarie 2018 - noiembrie 2019, o perioadă marcată de numeroase tensiuni politice și sociale, pe fondul influenței puternice a fostului președinte PSD Liviu Dragnea, aflat în prezent la închisoare.

Viorica Dăncilă a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2019.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG