Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă nu suflă o vorbă despre respingerea Rovanei Plumb de către comisia JURI


Premierul Viorica Dăncilă și Rovana Plumb
Premierul Viorica Dăncilă și Rovana Plumb

Aflată în vizită în Statele Unite, Dăncilă pare că nu a auzit despre faptul că Rovana Plumb a ratat funcția de comisar european, fiind respinsă de comisia JURI. De două zile nu suflă o vorbă pe subiect, deși ea este cea care a impus-o și susținut-o pe Plumb.

În schimb, dă în amănunt raportul despre întâlnirile pe care le-a avut în SUA. Azi, de exemplu, scrie pe pagina sa de Facebook că a avut ”o serie de întrevederi cu Ronald Lauder, Președintele World Jewish Committee, cu Arthur Schneier, Rabinul Șef al oraşului New-York, precum și cu Malcolm Hoenlein, vicepreședinte al Congresului American Evreiesc”.

”Combaterea antisemitismului este o temă constantă aflată în atenția Guvernului României și a reprezentat o direcție prioritară a Președinției române a Consiliului UE 2019”, mai scrie Dăncilă, cerând sprijinul organizațiilor evreiști pentru ”candidatura României la OCDE și liberalizarea regimului de vize de călătorie către SUA”.

Declarația vine în contextul în care, în România, Federația Comunităților Evreiești și Institutul ”Elie Wiesel” au luat în repetate rânduri poziție față de diverse declarații sau postări pe rețelele de socializare ale unor membri PSD, considerate a avea ”caracter nazist”. Mai precis, e vorba în special de unele afirmații și imagini despre Klaus Iohannis, alăturat lui Hitler.

Cu zi înainte, adică joi, premierul Viorica Dăncilă spunea, tot pe Facebook, că a avut o ”întâlnire foarte plăcută și productivă” cu liderii Internaționalei Socialiste la New York, la sediul Națiunilor Unite.

Candidații comisari din partea României și Ungariei, Rovana Plumb și László Trócsányi, au fost respinși joi, la o primă audiere, de către Comitetul pentru afacerile legale din legislativul european.

De aceea, președintele Parlamentului European, David Sassoli, va cere luni lămuriri din partea membrilor comitetului care i-a respins pe Rovana Plumb și László Trócsányi.

Șefa comitetului pentru Afacerile Legale, JURI, Lucy Nethsingha, i-a scris astăzi președintelui Parlamentului European David Sassoli, expunându-i motivele pentru care Rovana Plumb a fost respinsă, împreună cu candidatul maghiar László Trócsányi.

Nu este clar ce se va întâmpla mai departe și care e procedura, întrucât este o premieră, iar pașii următori vor depinde numai de Parlament.

Pentru guvernul Dăncilă este însă un eșec major, în plină campanie electorală, iar găsirea unui alt nume de comisar european va fi o prioritate în perioada următoare. În PSD se vehiculează deja mai multe posibile nume, printre care, potrivit surselor Europa Liberă, și cel al Luminiței Odobescu, actuala ambasadoare a României la UE, cea care nu ar fi ținut cont de indicațiile premierului de a vota împotriva lui Kovesi în Consiliul UE.

Lipsa de reacție a Vioricăi Dăncilă pe cazul Rovana Plumb a fost deja criticată de opoziție. Subiectul a ținut prima pagina a presei românești și a făcut înconjurul celei europene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG