Linkuri accesibilitate

Dăncilă, în prezența lui Liviu Dragnea „Îmi doresc președintele României de la PSD”


Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă anunță remanierea
Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă anunță remanierea

Huiduieli pentru liderii PSD și La Botoșani, după cele de la Suceava, în turneul electoral din Moldova, considerat fief al social-democraților.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost nevoit să intre pe ușa din dos a Palatului Culturii, locul unde s-au adunat 250 de oameni la un miting electoral. La intrarea din față, oameni cu pancarte au protestat, strigând „PSD, Ciuma roșie!” și „Dragnea, PSD, nu vrem în URSS”.

În discursul său, Viorica Dăncilă a spus că și-ar dori ca viitorul președinte al României să fie dat de PSD, fără să rostească numele lui Liviu Dragnea și în condițiile în care coaliția PSD-ALDE nu a luat o decizie cu privire la candidatura la alegerile prezidențiale.

„Îmi doresc ca împreună să mergem la guvernare până-n 2020, iar în primul rând, în 2019, să câștigăm alegerile europarlamentare și să avem președintele României, un președinte PSD”, a spus premierul la Botoșani, unde au loc alegeri pentru conducerea filialei locale.

Viorica Dăncilă a ținut să menționeze că este „cel mai atacat prim-ministru de după 1989”, dar că se va menține pe poziții: „Nu o să fac niciun pas înapoi, pentru că am o datorie față de cetățenii acestei țări, față de țara mea, și față de cei care mi-au acordat această încredere: președintele Liviu Dragnea, conducerea partidului și judetele care m-au susținut”.

Liviu Dragnea nu a scăpat ocazia și i-a sugerat premierului, în momentul în care a luat cuvântul în fața susținătorilor, să reziste.

„Vreau să o felicit pe Viorica Dăncilă pentru modul cum rezistă la toate aceste atacuri, îi doresc să nu aibă probleme la coloană fiindcă unul trebuie să rămână întreg până la final”, a spus liderul PSD.

Ambii social-democrați au subliniat importanța alegerilor europarlamentare din 26 mai, lăudând modul în care deputații europeni ai PSD de până acum „s-au luptat” pentru România. Exemplul dat de Liviu Dragnea: Maria Grapini.

„Așa cum o să facem și noi în Parlament să dăm o lege ca să pedepsim orice firmă nemernică străină care - și chiar și românească - care își va permite să vândă în această țară produse care nu sunt de aceeași calitate ca și cea din Vest sau produse produse care nu corespund”, a mai spus Liviu Dragnea.

Și Viorica Dăncilă a explicat că este „nevoie de oameni devotați, de patrioți” la Bruxelles.

„Se iau decizii la Bruxelles, 70% din deciziile luate la Bruxelles se armonizează în legislaţia noastră. Trebuie să avem grijă ca într-o Uniune cu atâta diversitate (...) să se regăsească şi propunerile şi realitatea din România. De aceea avem nevoie de oameni devotaţi, de patrioţi care să ştie realitatea din România, să lupte pentru ea, astfel încât aceasta să se reflecte în legile pe care va trebui să le armonizăm. Ce ne dorim pentru România? Lideri care să meargă şi să stea ca şi ghiocelul, lideri care să accepte orice sau cei care stau cu demnitate în faţa liderilor europeni?”, a spus ea.

Liderul PSD nu a pierdut ocazia să îl atace pe fostul procuror general Augustin Lazăr, cel căruia vineri președintele Iohannis i-a semnat decretul de pensionare, spunând cu multă ironie că este „mâhnit” că a ieșit la pensie.

„Are pensie mare. O și merită!”, a completat în aceeași notă Liviu Dragnea. Tot vineri, CSM a decis să îl numească procuror general interimar pe Bogdan Licu, adjunctul procurorului general al României, ca urmare a aprobării pensionării lui Lazăr.

Vreau să o felicit pe Viorica Dăncilă pentru modul cum rezistă la toate aceste atacuri, îi doresc să nu aibă probleme la coloană fiindcă unul trebuie să rămână întreg până la final
Liviu Dragnea, liderul PSD

De criticile liderului PSD nu au scăpat nici Alianța USR PLUS, despre care Liviu Dragnea a spus că este, de fapt „USR PLUS doi și’un sfert”, făcând aluzie la Dacian Cioloș, acuzându-l că, pe vremea cât a fost premier, nu a vrut să dea subvențiile pentru agricultură „pentru a nu deranja produsele agricole străine care, sigur, trebuie să inunde această țară”.

În colimator a fost luată și guvernarea de dreapta „PNL/PDL, ce or fi fost ei acolo”, care în perioada 1996-2000 a închis „complexele de porci, de psări și de vaci și o mie și ceva de fabrici au fost închise, iar 1,5 milioane de români au rămas fără locuri de muncă instantaneu” pentru că „în UE nu se dau subvenții la agricultură”.

Liviu Dragnea, de această dată a folosit un ton mai blând la adresa actualului guvrenator al BNR, Mugur Isărescu, care a deținut, timp de 11 luni, funcția de premier al României.

„(Închiderea acelor fabrici, n.r.) a fost prima mare realizare (a guvernării de dreapta de dinainte de anii 2000, n.r.) și bineînțeles că România s-a dus în jos, adică într-o scădere economică foarte serioasă și cu o devalorizare foarte, foarte puternică. A venit Isărescu în ultimul an și a mai redresat ce mai putea să redreseze și omul ăla în ultimul an de guvernare de dreapta”, a spus șeful PSD, partid care, de câteva luni are un discurs extrem de dur la adresa guvernatorului BNR – fie legat de influențarea ROBOR, fie legta de creșterea valorii leului în raport cu moneda euro sau la aducerea rezervei de aur.

Potrivit șefului PSD, venirea la putere a PSD în anii 2000 a adus economia autohtonă „de la -8%, sau cât era” pe creștere.

„A urmat același discurs: corupție, anticorupție, justiție, atac asupra justiției. S-a votat și a venit drepta. Ne-am dus în jos și până în 2012, Romania iar era la scădere economică”, a mai spus Liviu Dragnea, uitând să menționeze faptul că în 2008, la nivel global, s-a declanșat criza economică și financiară, având un impact puternic și asupra României.

Cu toate că nici nu a început oficial campania electorală, liderul PSD a anunțat un val de facilități fiscale pentru mediul rural din regiunea de nord-est – 20.000 de lei pentru fiecare gospodărie pentru „îmbunătățirea condițiilor de trai” sau garanții pentru acordarea de credite până la suma de 40.000 de lei.

Banii de la stat ar putea fi folosiți pentru izolare termică, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinței, încălzire cu centrale termice, conectarea gospodăriilor la rețeaua de apă, canalizare și gaze și apă caldă menajeră obținută prin sisteme solare.

Dragnea nu a precizat însă care este efortul bugetar pentru aceaste facilități, ci doar că acest program va fi adoptat „cât de curând” prin OUG și că „nu are caracter de ajutor de stat”.

XS
SM
MD
LG