Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă spune că Guvernul Orban pornește cu stângul


Viorica Dancilă spune că guvernul Orban pornește cu stângul
Viorica Dancilă spune că guvernul Orban pornește cu stângul

Premierul Viorica Dăncilă afirmă că, după ce au prezentat un program de guvernare improvizat, fără legătură cu priorităţile românilor, preşedintele Klaus Iohannis şi PNL insistă să instaleze la Palatul Victoria o echipă improvizată, având în vedere că trei dintre miniştrii desemnaţi au fost respinşi la audierile în comisiile de specialitate.

Declarația Vioricăi Dăncilă a avut loc la ședința de guvern pe care a convocat-o înaintea votului Parlamentului pentru învestirea unui nou Guvern. Pentru că a fost demis Cabinetul Dăncilă, în cadrul ședinței nu pot fi aprobate decizii importante, de aceea, pe ordinea de zi oficială a ședinței, așa cum a fost publicată pe site-ul guvernului, sunt programate 18 hotărâri de guvern, de importanță locală.

Dăncilă a declarat, luni, la începutul şedinţei de guvern, că Guvernul propus de Klaus Iohannis şi de Ludovic Orban porneşte cu stângul.

„Am văzut declaraţia domnului Orban, care sfidează nu numai cetăţenii acestei ţări, ci şi principiile de competenţă şi de integritate pe care domnul Orban le invoca atunci când critica actualul guvern. Vedem cum guvernul propus de domnii Iohannis şi Orban porneşte cu stângul”, a afirmat Dăncilă.

Ea a precizat că este pentru prima oară când se cere votul de învestitură pentru o echipă guvernamentală din care trei miniştri desemnaţi au fost respinși la audierile comisiilor de specialitate.

„Chiar dacă regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede ca avizul motivat al acestor comisii este unul consultativ, este o problemă de responsabilitate asumată cu privire la potenţialul miniştrilor propuşi de a gestiona portofoliul la care aspiră. Am toată încrederea în evaluarea comisiilor de specialitate şi consider că avizul negativ dat în cazul a trei miniştri propuşi pentru portofolii importante, mă refer la Finanţe, Muncă, Dezvoltare regională, ar fi trebuit să îi dea de gândit domnului Orban şi să vină cu alte propuneri”, a mai afirmat premierul.

Este vorba despre respingerea în comisiile parlamentare a lui Florin Câțu ca ministru de Finanțe, a Violetei Alexandru, ca ministru al Muncii, și a lui Ion Ștefan, ministru pentru dezvoltare.

Cei trei miniștri au fost respinși în cadrul audierilor, unde au fost mai puțini parlamentari ai opoziției decât cei ai PSD și ProRomânia.

Ludovic Orban a anunțat că nu-i înlocuiește pe cei trei membri ai Cabinetului pe care l-a propus și îi va prezenta plenului. Votul asupra învestirii guvernului se acordă în bloc, pe o listă comună, nu se votează individual fiecare ministru. În plus, votul se acordă și pentru programul de guvernare, nu doar pentru echipă.

Ludovic Orban a anunțat că are de partea sa votul a peste 240 de parlamentari, în condițiile în care, pentru învestirea unui Executiv, este nevoie de 233 de voturi, adică jumătate plus unu din numărul total al aleșilor în legislativ.

Ludovic Orban contează și pe votul unor parlamentari de la ProRomânia, formațiunea condusă de Victor Ponta, cel care a spus că nu participă la vot și nu susține învestirea Cabinetului liberal al lui Ludovic Orban.

Viorica Dăncilă, la rândul său, a anunțat că PSD nu participă la vot și nu dorește întrunirea cvorumului de ședință (jumătate din numărul aleșilor) și a precizat că acei membri PSD care vor vota pentru învestire vor fi excluși din partid.

PSD și ProRomânia, in corpore, au împreună 233 de parlamentari.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG