Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă vrea prelungirea termenului până la care românii din străinătate se pot înscrie în Registrul electoral


Premierul Viorica Dăncilă a cerut Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, pentru a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă.

„Am cerut conducerii Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetăţenilor care pot vota prin corespondenţă", a declarat Viorica Dăncilă, prezentă la Forumul Românilor de Pretudindeni, potrivit Agerpres.

Reacția premierului vine în contextul în care, în urmă cu o săptămână, președintele AEP atrăgea atenția că numărul românilor care s-au înscris pe portalul votstrainatate.ro pentru a putea vota în străinătate este „dezamăgitor de mic”. Atunci, numărul românilor înscriși pentru a vota în străinătate era de aproximativ 28.000.

Până în acest moment, potrivit portalului vostrainatate.ro, sunt puțin peste 41.000 de români înscriși. Deocamdată, data limită este 11 septembrie, ora 23:59.

Astfel, 20.636 de români s-au înscris pentru a putea vota la o secție de votare din străinătate. Practic, prin această înregistrare, cetățeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze.

Pentru votul prin corespondență, AEP a primit 21.217 de cereri. Astfel, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență.

Ca urmare a acestor cereri, românii vor fi radiați din listele electorale permanente și înscriși pe lista electorală permanentă din străinătate și respectiv, pe cea pentru votul prin corespondență.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG