Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă, pretexte pentru a nu o susține pe Kovesi pentru procuror european: „Să își rezolve problemele cu sistemul judiciar”


Premierul Viorica Dăncilă a spus, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian, că personal este de părere că Laura Codruța Kovesi ar trebui „să își rezolve problemele cu sistemul judiciar” înainte de a-și asuma rolul de procuror-șef european.

„Ce ne-am face dacă acele acuzații sunt reale? Nu știu dacă sunt reale sau nu, este o ipoteză, dar cred că imaginea României ar fi afectată, iar eu vreau ca imaginea să fie foarte bună”, a declarat Viorica Dăncilă pentru The Guardian.

Negocierile privind șefia Parchetului European au fost o sursă de tensiuni între Bucureşti şi Bruxelles, în contextul în care fosta şefă DNA nu este sprijinită de Guvernul român, însă a obţinut susţinerea Parlamentului European.

Kovesi a fost demisă din funcţia de şefă DNA, anul trecut, într-o mişcare considerată a fi motivată politic, precizează The Guardian.

Recent, Secția pentru investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) a disjuns partea care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, din dosarul în care au fost trimişi în judecată fostul şef DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu, fostul procuror-şef DNA fiind în continuare cercetat pentru complicitate la represiune nedreaptă, grup infracţional organizat şi complicitate la cercetare abuzivă, potrivit Mediafax.

Viorica Dăncilă a mai explicat pentru cotidianul britanic că rezultatul alegerilor din 26 mai este mai degrabă o înfrângere pentru PSD decât o victorie pentru opoziție: „Nu consider aceste alegeri ca pe o victorie pentru partidele de opoziţie, ci ca pe o înfrângere pentru PSD”.

Premierul susține că a înțeles mesajul transmis de români pe 26 mai, de aceea nu a mai adus în discuție sistemul de justiție și că nu a mai lăsat „pe nimeni să se implice în acel subiect”.

Precum Brexit în Marea Britanie, lupta împotriva corupţiei şi schimbările din justiţie au dominat discuţiile politice din România în ultimii ani, subliniază jurnaliștii de la The Guardian, precizând că România se află printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, potrivit organizaţiei Transparency International.

Viorica Dăncilă a făcut precizări și legate de relația cu Liviu Dragnea, respingând acuzații că, în calitate de premier, ar fi îndeplinit doar ordinele fostului șef al PSD. „Aceste acuzații au fost făcute de opoziție. Premierul conduce Guvernul... Domnul Dragnea nu venea la guvern, nici nu dădea indicații Guvernului”.

Șefa Guvernului a mai subliniat creșterea solidă a economiei și a spus că Executivul se concentrează pe domenii precum educație, sănătate și infrastructură.

De asemenea, îmbunătățirea relațiilor cu Bruxellesul este o altă prioritate, a mai punctat Dăncilă, care crede că în UE există problema dublului standard care ar trebui aduse în discuție.

„Încă din 2011 îndeplinim toate criteriile pentru a adera la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, decizia politică este împotriva aderării noastre la Schengen", a declarat aceasta.

Despre MCV, Viorica Dăncilă a spus că în condițiile în care „ar fi valabil pentru toate statele membre”, atunci nu ar mai vorbi despre dublul standard, însă acest mecanism este aplicat doar pentru două state.

Jurnaliștii de la The Guardian notează că, pentru majoritatea românilor acestea sunt probleme de o mai mică importanță, comparativ cu incertitudinea instalată în ultimii ani atât în mediul politic cât și în sistemul judiciar.

După rezultatele dezastruoase din mai, Dăncilă spune că e o lecție pe care a învățat-o. „Nu vrem să repetăm greșelile din trecut”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG