Linkuri accesibilitate

Dăncilă: Îmi dau demisia dacă nu intrăm în turul 2. Propuneri oficiale: Moga la Interne, Mănescu la Externe


Viorica Dăncilă, la CEx PSD.
Viorica Dăncilă, la CEx PSD.

Remanierea guvernului Dăncilă se reduce la doar două schimbări: Internele și Externele sunt preluate de senatorul PSD de Constanța, Nicolae Moga, respectiv de fosta europarlamentară Ramona Mănescu, de la ALDE. Dăncilă a spus că demisionează dacă PSD nu intră în turul doi la prezidențiale.

„Dacă nu intrăm în turul doi la alegeri, cu siguranță se impune o demisie a mea de la conducerea PSD”, a spus premierul Viorica Dăncilă, la plecarea de la ședința CEx a PSD.

Cele două modificări ale Guvernului, decise duminică la grătarul din pădurea din Teleorman, au devenit oficiale luni: senatorul PSD de Constanța, Nicolae Moga, o înlocuiește pe Carmen Dan, la Ministerul Afacerilor Interne, iar Ramona Mănescu (ALDE) îi ia locul lui Teodor Meleșcanu, la Ministerul Afacerilor Externe.

Moga este un veteran în PSD, la al treilea mandat de parlamentar. Între 1996 și 2000 a fost președintele televiziunii Neptun TV, înființată de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, ambii aflați acum în închisoare, condamnați pentru corupție.

Mănescu este soția fostului primar PNL de la sectorul 6, Rareș Mănescu, implicat în grupul afaceriștilor români de la Monaco. Cuplul Mănescu a făcut milioane de euro din afaceri cu drepturi litigioase pe terenuri naționalizate, conform unei serii de anchete a RISE Project. Banii nu apar în declarațiile de avere, fiind uneori ascunși pe numele unor rude.

De asemenea, Mihai Fifor este propus pentru postul de vicepremier pe probleme de parteneriate strategice, în locul Anei Birchall, care rămâne la Justiție.

Viorica Dăncilă a respins apropoul demisionarei Carmen Dan, că PSD i-ar fi făcut o concesie președintelui Klaus Iohannis prin schimbarea lui Dan și Meleșcanu, așa cum a cerut acesta.

„A apărut această informație dată de niște binevoitori, că am luat aceste decizii ca urmare a solicitării președintelui Iohannis. Dacă era așa, aș fi venit de fiecare dată cu miniștrii acceptați de Iohannis, care să fie acceptați repede. Nu am mai fi avut atâtea blocaje. Nu am luat această decizie pentru că așa vrea președintele Iohannis. Așa cred eu, că acest guvern va avea mai multă credibilitate, mai multă încredere și acolo unde simt că lucrurile pot merge mai bine, voi face modificări. Noi suntem în luptă cu președintele Iohannis”, a declarat Dăncilă.

Ea a refuzat cu încăpățânare să explice motivele pentru care i-a schimbat pe cei doi miniștri, refuzând și să facă legătura cu reprimarea violentă a protestului din 10 august 2018.

„Argumentele mele sunt legate de percepția acestui minister, vreau să dau mia multă credibilitate acestui minister. Nu-mi cereți să dau detalii din interiorul ministerului. Nu vreau să fac o trimitere la un anumit eveniment, pentru că s-ar interpreta. Nu este neapărat schimbarea legată de 10 august”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a anunțat de asemenea că pe 3 august are loc Congresul PSD, unde va fi validat candidatul PSD pentru prezidențiale. În ședința de astăzi, s-a decis ca PSD să meargă pe varianta unui candidat propriu, care să beneficieze și de susținerea ALDE și Pro România. Viorica Dăncilă a declarat că ea a suspus votului la CEx și varianta unui candidat din afara partidului, mai exact pe liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, aceasta însă picând la vot.

„Chiar dacă am obținut un procent de 22% la europarlamentare, acest partid are un potențial foarte mare, este un partid foarte bine organizat. Este dorința PSD să aibă candidat propriu. Voi discuta cu Tăriceanu, și dumnealui vrea să candideze. Vom discuta despre o susținere poate în turul doi”, a spus Viorica Dăncilă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG