Linkuri accesibilitate

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, audiat de procurorii anticorupție în dosarul măștilor neconforme


 Virgil Popescu a fost audiat în dosarul în care sunt cercetaţi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal - Victor Piţurcă, fiul său, Alexandru Piţurcă şi directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu.
Virgil Popescu a fost audiat în dosarul în care sunt cercetaţi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal - Victor Piţurcă, fiul său, Alexandru Piţurcă şi directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost audiat, marţi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul Romarm, transmite Agerpres care citează surse judiciare.

Virgil Popescu a fost audiat în același dosar în care sunt cercetaţi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal - Victor Piţurcă, fiul acestuia - Alexandru Piţurcă şi directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, în legătură cu achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Pe fondul pandemiei generate de Covid, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Pițurcă, două contracte de achiziție publică în condiții dezavantajoase pentru compania de stat, spun procurorii DNA.

Contractele vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

Prin demersurile lui Țuțu, Romarm ar fi fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei (1.729.516 milioane de euro), reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe în afara contractului.


De asemenea, în perioada 19 martie - 10 aprilie 202, Țuțu a cerut societăților implicate în achiziții introducerea în circuitul comercial de livrare de măști neconforme către MApN a unui prieten care nu avea nicio activitate comercială în domeniu și efectuarea către el a unor plăți în valoare de 40% din cota de profit sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” Țuțu a dat asigurări că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina să încredințeze direct, fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să garanteze recepția produselor.

De asemenea, printr-un intermediar, Țuțu ar fi primit, la rându-i suma de 50.000 lei. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Potrivit CV-ului său, fostul ofițer SRI Gabriel Țuțu a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții în diferite ministere, precum și la Loteria Română.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG