Linkuri accesibilitate

Rusia. Activistul de opoziție Vitali Ioffe, ucis la Sankt Petersburg


Vitaly Ioffe în timpul unuia dintre protestele individuale.
Vitaly Ioffe în timpul unuia dintre protestele individuale.

Uciderea activistului rus a fost confirmată pentru Sever.Real de membri ai familiei. Moartea activistului este confirmată și de o sursă a publicației independente RusNews, și de fiica lui Ioffe, Elena, cu care a vorbit ziarul Umaga.

Primul care scris despre uciderea lui Ioffe a fost canalul de Telegram pro-guvernamental Mash on the Moika. Autorul postării susține că un suspect de crimă a fost reținut.

Se presupune că acesta este un bărbat de 20 de ani din Sankt Petersburg, activist LGBT, Alexander Sinko, care ar fi mărturisit crima pe canalul său de Telegram. Ulterior, postarea ar fi fost ștearsă.

Atacatorul însuși ar fi venit să depună o „declarație” la poliția orașului Viborg, unde, dintr-un motiv necunoscut, a ajuns imediat după asasinat.

Sinko susține că a comis crima în legitimă apărare.

Autoritățile ruse nu au oferit deocamdată nici o informație despre acest caz.

Potrivit primelor informații, se pare că asasinarea nu are legătură cu politica.

Știre în curs de actualizare.

Cine a fost Vitali Ioffe

Activistul Vitali Ioffe s-a opus în mod constant războiului de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Vitaly Ioffe a organizat în mod repetat proteste de susținere a prizonierilor politici acuzați de falsuri și „discreditare” repetată a armatei.

În luna iunie a acestui an, când Ioffe urma să onoreze memoria liderului opoziției Alexei Navalnîi, a început să fie amenințat cu „consecințe” de oameni în haine civile scrie Sever.Real.

În ciuda amenințărilor, activistul a lăsat un afiș lângă piatra Solovetski cu inscripția „Această nebunie nu se va sfârși dacă vom continua să tăcem”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG