Linkuri accesibilitate

Gh.Barbul: România nu putea să oprească Marile Puteri să dezlănțuie războiul (1)


Detaliu de pe coperta versiunii românești a memoriilor lui Gheorghe Barbul despre Ion Antonescu, apărute la Paris în 1950.
Detaliu de pe coperta versiunii românești a memoriilor lui Gheorghe Barbul despre Ion Antonescu, apărute la Paris în 1950.

Prima parte a interviului pe care diplomatul Gheorghe Barbul i l-a acordat directorului departamentului românesc de la radio Europa Liberă, Vlad Georgescu, în cadrul emisiunii „Actualitatea românească” din 20 august 1984.

Diplomatul Gheorghe Barbul a fost între 1940-1944 șeful de cabinet al generalului - și mai apoi mareșalului - Ion Antonescu, pe care l-a cunoscut când avea 20 de ani.

Barbul avea o licență în drept și economie politică, și un doctorat în drept internațional luat la Berlin.

În 1940 dă concurs la ministerul de externe, și recunoaște că nu se putea să nu fie admis, din moment ce se afla sub protecția „conducătorului statului”, cum s-a autointitulat Ion Antonescu începînd din 4 septembrie 1940, și pînă în 23 august 1944, când a fost arestat și predat sovieticilor.

Antonescu a dus o politică antisemită dură, de purificare etnică, și a fost vinovat de pogromul de la Iași, de deportările în Transnistria, de masacrul de la Odesa, de moartea multor civili executați în marșul Armatei Române spre Stalingrad.

În podcastul Europei Libere de astăzi, vă invităm să ascultați prima parte a interviului pe care diplomatul Gheorghe Barbul i l-a acordat, directorului de atunci al departamentului românesc de la radio Europa Liberă, Vlad Georgescu, în cadrul emisiunii „Actualitatea românească” din 20 august 1984.

Gheorghe Barbul în dialog cu Vlad Georgescu, august 1984 (1)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:24 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG