Linkuri accesibilitate

Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 mai, își recunoaște faptele. Efectul: ar putea primi o pedeapsă mai mică


Vlad Pascu a anunțat că recunoaște faptele de care îl acuză procurorii.
Vlad Pascu a anunțat că recunoaște faptele de care îl acuză procurorii.

Vlad Pascu a anunțat instanța că recunoaște faptele de care e acuzat și a cerut să fie judecat în procedură simplificată. În urma recunoașterii faptelor, limitele de pedeapsă se reduc cu o treime. Judecătoarea din Mangalia, cercetată disciplinar, a acceptat procedura simplificată.

Procedura simplificată apare în momentul în care inculpatul își recunoaște faptele și judecarea se face pe baza dovezilor adunate de procurori și consemnate în rechizitoriu. În urma recunoașterii faptelor, limitele de pedeapsă se reduc cu o treime.

De cealaltă parte, părinții celor două victime decedate în accident solicită schimbarea încadrării juridice, din omor din culpă în omor calificat, respectiv, din vătămare corporală din culpă, în tentativă la omor calificat. Pentru uciderea din culpă a doi oameni, Pascu ar putea primi, dacă va fi găsit vinovat, între 3 ani şi 10,5 ani de închisoare, limite reduse dacă faptele sunt recunoscute.

Pentru omor calificat, pedeapsa este, conform Codului Penal, închisoarea pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani. Dacă Judecătoria Mangalia va fi de acord cu schimbarea încadrării juridice a faptelor, dosarul lui Vlad Pascu va ajunge la Tribunalul Constanţa, care are competenţa să judece faptele de omor.

Judecătoarea de la Tribunalul Mangalia e verificată de Inspecţia Judiciară după ce, la termenul trecut, pe 22 februarie, a întrebat dacă în sală este prezent și unul dintre tinerii uciși în accident.

Potrivit unui comunicat, Inspecţia Judiciară verifică dacă judecătoarea a respectat obligația de a studia dosarul înaintea ședinței de judecată, felul în care conduce ședințele de judecată și comportamentul judecătoarei în timpul acestora, cu referire mai ales la ședința din 22 februarie. Inspecția Judiciară mai verifică și dacă există incompatibilități ale judecătoarei cu dosarul accidentului de la 2 Mai.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut după ce în data de 19 august 2023 a intrat cu maşina într-un grup de tineri care mergeau de la Vama Veche către 2 Mai, iar în urma impactului doi dintre ei, o fată şi un băiat, au murit, și alţi trei tineri au fost răniţi.

După accident, Vlad Pascu a fugit, fiind prins ulterior de poliţişti în Vama Veche, la câțiva kilometri distanță. El a fost testat anti-drog. Testele au arătat că în momentul când a făcut accidentul rutier se afla sub influenţa a cinci substanţe interzise.

Vlad Pascu se află în arest preventiv din data de 20 august 2023.

Tânărul de 20 de ani este trimis în judecată și într-un al doilea dosar, instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Acesta va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DIICOT îl acuză pe tânăr și pe părinții săi de trafic de droguri, de determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG