Linkuri accesibilitate

V. Voiculescu: Există diferențe între numărul real al morților și ce se raportează



Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîțu.
Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîțu.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut vineri dimineață o conferință de presă în care l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că „și-a bătut joc” de echipa pe care a format-o la minister.

„Am considerat că alegerile au trecut și că suntem un guvern, o echipă care vrea sa construiască. Cred că am greșit la anumite aspecte. Cred că atunci când m-am așteptat la o anumită decență în vremuri în care oameni mor din partea unor politicieni și din partea presei am gresit. Am crezut că premierul stabilit de o coalitie nu va folosi forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni care țin de cariera sa politică. Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate. Cred că și aici m-am înșelat”, a spus Voiculescu.

Vlad Voiculescu a condus Ministerul Sănătății timp de 113 zile, perioadă în care, spune el, s-a confruntat cu mai multe ciocniri de mentalități. Voiculescu a exemplificat și câteva dintre aceste ciocniri, începând cu vaccinarea.

„Am insistat ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni și bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile să fie făcute altfel”. Voiculescu nu a nominalizat persoana.

Acuzații privind raportarea deceselor de Covid-19

O altă ciocnire amintită de Voiculescu a fost plângerea pe care premierul Florin Cîțu a făcut-o la Parchet în privința accesării bazei de date privind vaccinarea.

„Un guvern care prezintă către parchet lucruri pe care nu le prezintă public. Un premier care dă un semnal care este pentru orice om din administrația publică: dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparență, dacă vrei să oferi informații publice, trebuie să te temi. Pentru că dacă deranjezi, atunci sistemul va acționa împotriva ta cu tot ce are.”

Fostul ministru a mai spus că „accidentele” din sistemul sanitar din timpul pandemiei au fost folosit împotriva sa nu doar politicienii din opoziție, ci și de cei din coaliție.

„Ne-am trezit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe pe care n-a construit-o, pe care n-a cunoscut-o și pe care și-a permis să o evalueze exact ca Tudorel Toader acum câțiva ani”.

Vlad Voiculescu a amintit și de câteva „episoade pe care publicul cred că le-a realizat mai puțin.”

„Premierul României discutând aproape niciodată cu ministrul sănătății. Premierul României lansând ținte fără să discute cu nimeni. Premierul României transformându-se în primul epidemiologic al țării, vorbind despre lucruri pe care nu le știa și despre care nu s-a sfătuit cu nimeni din Ministerul Sănătății. Este un lucru peste care putem trece la nivel personal, e un lucru mai puțin îmbucurător pentru un stat și un guvern care ar vrea să funcționeaze altfel.”

O acuzație foarte gravă lansată de Vlad Voiculescu, pe care spune că a început să o documenteze în perioada în care a fost ministru, este cea legată de modul de raportare a persoanelor decedate de Covid-19.

„Avem acum un ministru interimar al Sănătății (n.r. Florin Cîțu). O să îl rog pe dl ministru interimar, care ocupă funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID. Nu aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm. Investigația pe care am început-o arată diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale”

Voiculescu a precizat că a făcut un grup de lucru la nivelul ministerului pentru a „înțelege” în ce constă aceste deficiențe ale metodologiei.

„E o muncă de durată și ceva ce trebuia să se întâmple. Există o potențială problemă, ea a fost semnalată, există un mod de abordare a ei – instituțional – și actualul ministru al sănătății trebuie să clarifice lucrurile.”

Despre ieșirea de la guvernare a USR-PLUS, Voiculescu a spus că este o decizie care nu îi aparține.

Referitor la campania de vaccinare, fostul ministru a declarat:

„România pierde viteză în mod periculos la capitolul vaccinare deși a început bine. Și are o vulnerabilitate majoră pentru că nu i-a vaccinat mai întâi pe cei vulnerabili. O altă vulnerabilitate este lipsa completă a unei campanii de comunicare. O să vedem foarte curând limitarile acestei abordări de până acum odată ce cei care au vrut să se vaccineze se vor fi vaccinat. Trebuie să ajungem în rural, la cât mai mulți oameni și asta e o provocare.”


Principalele declarații:

  • Am preluat un minister al Sănătății în colaps. Se vorbeste mult despre imaginea unui ministru sau altuia, despre capabilitățile de comunicare. Sunt foarte importante, pentru că vrem să transmitem mesaje potrivite și adevărul către oameni. Dar, în același timp, instituțiile nu se construiesc doar prin imagini și prin comunicare, ci cu echipe, aducând oameni bună, cu timp, cu așezare, altfel în urma noastră nu rămâne nimic.
  • Problema statului roman în sănătate și în alte domenii rămâne capacitatea extrem de limitată a instituțiilor sale.
  • Mandatul meu s-a încheiat acum două zile și asta a pus punct unui sir de 113 zile de ciocniri între mentalități. Nu cred că este nimic nou pentur mulți dintre noi care am intrat în politică pentru a încerca să schimbă lucruri mari și anume mentalități.
  • aș prefera să fiu cât se poate de sincer și vă spun că în continuare mi-e teamă pentru oamenii din țara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, care sunt văzuți de politicieni ca electorat, mi-e teamă de oamenii buni din sistem, cei care așteptau o schimbare.
  • Cei care au văzut realitățile de zilele acestea : că dată superi sisteme , nu mai ai nevoie de argumente pentru a te elimina. Aveam experiența din 2016 de la Ministerul Sănătății și totuși am găsit probleme care nu sunt altfel decât înfricoșătoare. Atât la nivel central cât și din teritoriu. Ele vorbesc despre neputința coordonării, despre neputința unui sistem de a-și servi cetățenii. Ele nu sunt personale, ale unui ministru, ci ale unui sistem. Au nevoie de timp, de oameni, de procese și de o anumita abordare pentru a schimba lucrurile.
  • Poti sa numeri pe degete șefii de DSP care nu sunt membri de partid sau care nu au carnet de partid dar sunt afiliati politice.
  • Am dus o roabă de documente în 2016 la DNA și nu știu ca o singură persoană să fie la închisoare deși vă pot spune că dovezile erau cât se poate de clar și ar fi trebuit ca până acum dosarele să fi fost analizate.
  • Dacă premierul vrea să dezbatem lucrurile astea (demiterea n.r.), mâine la ora 10 ne putem vedea, cu toată presa, să discutăm cum arată lucrurile la Ministerul Sănătății, care au fost progresele.
  • INSP ar trebui să fie printre primele care trebuie reformat. Un proces a și început. Există o pretenție a unei grupări de acolo să își aleagă singuri viitorul lider, să ia asta din atribuțiile ministrulu Sănătății. Am avut discuții halucinante despre nevoia ca viitorul șef al INSP să știe limba engleză. Mi s-a spus că este discriminatoriu. Am primit răspuns și în scris. INSP are nevoie acută de reformă. Dar idea de a avea 450 de oameni cred că ar trebui să fie transpusă în rezultate de altă natură, de altă calitate față de ceea ce vedem azi. Eu am demarat o schimbare a leadershipului de la DSP. E un prim pas spre reformă, lucrurile astea durează.
  • Corpul de control al premierului a venit la MS, a audiat jumătate de echipă, l-a adus pe Ștefan Voinea de la Cluj, l-au chemat imperativ de la Cluj, l-au tinut 6 ore repetând aceleași întrebări, din nou și din nou. Dupa care nu a mai zis nimic, fără să vedem raportul. Nu mi s-a adus la cunoștintă, dar s-a dat un comunicat de presă. Este un act de agresiune care chiar fără să se fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat de atunci încoace ar fi putut spune ceva despre modul în care premierul își înțelege rolul. E o rusine pentru țara asta că așa ceva s-a putut întâmpla.

Știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG