Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin anunță că Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate Africii


Vladimir Putin urmează să deschidă joi un summit Rusia-Africa în oraşul rus Sankt Petersburg.

Preşedintele Vladimir Putin garantează luni că Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate Africii, după ce a abandonat Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră. Declarația vine înaintea unui summit Rusia-Africa, joi, la Sankt Petersburg, relatează AFP.

„Vreau să dau asigurări cu privire la faptul că ţara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene pe o bază comercială şi fără cheltuieli, cu atât mai mult cu cât aşteptăm o recoltă-record anul acesta”, scrie Vladimir Putin într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, intitulat

„Rusia şi Africa: unirea eforturilor pentru pace, progres şi un viitor prosper”.

„În pofida sancţiunilor, Rusia îşi va continua eforturile pentru a asigura distribuţia de cereale, de produse alimentare, de îngrăşăminte şi de alte bunuri către Africa. Reţeaua de ambasade ruseşti şi de misiuni comerciale în Africa va fi lărgită”, anunţă Vladimir Putin, care urmează să deschidă joi un summit Rusia-Africa în oraşul rus Sankt Petersburg.

Acordul de la Istanbul privind exportul cereaelor la Marea Neagră a fost semnat în iulie 2022 şi a permis redeschiderea exporturilor agricole ucrainene, în pofida ofensivei ruse. El a fost prelungit de două ori şi a expirat săptămâna trecută, când Putin a refuzat să-l prelungească.

Acordul a permis, în decurs de un an, exportarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene - în principal porumb şi grâu - şi a contribuit la stabilizarea preţurilor alimentare mondiale şi la îndepărtarea riscului unor penurii.

Moscova a refuzat să-l prelungească, plângându-se de livrări de cereale insuficiente către ţări sărace şi de obstrucţionarea exporturilor ruseşti de produse agricole şi îngrăşăminte.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG