Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a inclus cele patru regiuni ucrainene anexate în 2022 în Districtul militar Sud al forțelor armate ruse


Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care regiunile Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Luhansk (est) au fost integrate în teritoriile ruse.
Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care regiunile Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Luhansk (est) au fost integrate în teritoriile ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a inclus luni (26 februarie), prin decret, regiunile ucrainene Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Luhansk (est), anexate în septembrie 2022, în Districtul militar Sud al forţelor armate ruse.

Actul a fost semnat la două zile după împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, informează EFE şi Meduza.io.

Documentul respectiv a fost publicat luni pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus şi va intra în vigoare pe 1 martie.

Precedenta împărţire administrativă a forţelor armate ruse fusese aprobată în iunie 2020, cuprinzând peninsula Crimeea (anexată în 2014) şi oraşul Sevastopol, de importanţă federală (din peninsulă) - bază a Flotei ruse din Marea Neagră.

Districtul militar Sud cuprinde entităţi din Caucazul de Nord (rus), ca Adîgheia, Daghestan, Inguşetia, Cecenia, precum şi regiunile din sudul Rusiei - Krasnodar, Volgograd, Astrahan şi Rostov, printre altele.

În plus, Putin a decretat luni reînfiinţarea districtelor militare Moscova şi Leningrad ca formaţiuni independente, la 14 ani după ce au fost comasate în Districtul militar Vest, împreună cu flotele din Marea Baltică şi Marea Nordului.

Preşedintele rus negase în decembrie intenţia de a restabili aceste districte în contextul aderării Finlandei la NATO, dar acum notează că Rusia se vede obligată să „concentreze acolo anumite unităţi militare” care să protejeze acest sector al frontierei ruse.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG