Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin îi felicită pe militarii ruşi pentru capturarea oraşului ucrainean Avdiivka: „O victorie importantă”


Agenţiile de presă ruse au citat o telegramă pe care Putin a trimis-o comandantului grupului de forţe „Centru” care luptă în Ucraina.
Agenţiile de presă ruse au citat o telegramă pe care Putin a trimis-o comandantului grupului de forţe „Centru” care luptă în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat unităţile militare şi pe comandantul acestora pentru capturarea oraşului ucrainean Avdiivka, a anunţat sâmbătă seara Kremlinul, relatează Reuters.

Site-ul Kremlinului a precizat că ministrul apărării, Serghei Şoigu, i-a prezentat lui Putin un raport referitor la capturarea oraşului ucrainean.

„Şeful statului i-a felicitat pe soldaţii ruşi pentru acest succes, o victorie importantă”, precizează comunicatul Kremlinului.

Agenţiile de presă ruse au citat o telegramă pe care Putin a trimis-o comandantului grupului de forţe „Centru” din Ucraina, generalul-colonel Andrei Mordvicev.

„Pentru activitatea militară remarcabilă, îmi exprim recunoştinţa faţă de toate trupele aflate sub conducerea dvs. care au participat la luptele pentru Avdiivka”, i-a transmis Putin.

În telegramă au fost enumerate unităţile care au luat parte la operaţiune.

Forţele ruseşti au fost angajate în atacuri susţinute asupra oraşului Avdiivka de la jumătatea lunii octombrie. Acesta fusese deţinut pentru scurt timp de grupări pro-ruse în 2014, când acestea au cucerit bucăţi mari din estul Ucrainei, dar ulterior a fost recucerit de forţele ucrainene.

Capturarea oraşului oferă o creştere a moralului Rusiei înaintea candidaturii lui Putin pentru realegerea de luna viitoare. De asemenea, este văzută ca un pas cheie pentru consolidarea controlului Moscovei asupra oraşului Doneţk, capitala regiunii, situat la aproximativ 20 km spre est şi deţinut de forţele ruse şi pro-ruse din 2014.

Preşedintele Joe Biden a vorbit la telefon, sâmbătă, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a făcut o legătură directă între retragerea trupelor ucrainene din oraşul-cheie Avdiivka şi incapacitatea Congresului de a aproba un ajutor suplimentar pentru efortul ţării de a respinge invazia Rusiei, relatează CNN.

Preşedinţia ucraineană a confirmat că preşedintele american Joe Biden l-a sunat sâmbătă pe Volodimir Zelenski şi susţine că liderul de la Casa Albă a reafirmat sprijinul SUA pentru lupta Ucrainei.

La rândul său, Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că Congresul american va lua „decizia înţeleaptă” de a aproba pachetul de ajutor pentru ţara sa în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari.

„Am discutat despre situaţia actuală de pe linia frontului. Sunt recunoscător că am sprijinul deplin al preşedintelui Biden. De asemenea, cred că Congresul american va lua o decizie înţeleaptă”, a adăugat Zelenski.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG