Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski vorbește la conferința de securitate de la München în timp ce trupele ucrainene părăsesc Avdiivka


Președintele ucrainean ține un discurs la Conferința de securitate de la München pe 17 februarie.
Președintele ucrainean ține un discurs la Conferința de securitate de la München pe 17 februarie.

Președintele Volodimir Zelenski se adresează Conferinței de Securitate de la München pe 17 februarie și se va întâlni cu vicepreședinta SUA Kamala Harris, în timp ce acesta își dublează eforturile pentru a obține mai mult sprijin militar, politic și economic pentru Ucraina.

Zelenski se adresează forumului de securitate la o zi după ce a semnat acorduri cheie de securitate cu Franța și Germania, în timp ce forțele ucrainene s-au retras din orașul estic Avdiivka în fața unui atac rusesc care durează de o lună.

Zelenski a spus că decizia de a se retrage din Avdiivka este necesară pentru a proteja viețile soldaților ucraineni.

„Este important pentru noi să salvăm viețile poporului nostru, acesta este obiectivul nostru principal. Salvăm viețile soldaților noștri", a spus Zelenski la Conferința de securitate de la München din 17 februarie.

„Rusia nu a confiscat nimic. Ei doar distrug..."

Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că lipsa accesului ţării sale la arme îl întăreşte pe preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

„Din păcate, menţinerea Ucrainei într-un deficit artificial de arme, în special cu un deficit de artilerie şi capacităţi cu rază lungă, îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului", a spus el într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Liderul ucrainean a spus că acordurile semnate cu Germania și Franța vor da „un impuls Statelor Unite” să aprobe un pachet critic de ajutor de 61 de miliarde de dolari, care a fost susținut de republicanii din Camera Reprezentanților care cer o legislație care să se ocupe de securitate de-a lungul Granița dintre SUA și Mexic.

Kamala Harris a avertizat pe 16 februarie că eșecul Camerei conduse de republicani de a autoriza un ajutor suplimentar pentru Ucraina ar echivala cu un „cadou” pentru președintele rus Vladimir Putin.

Adresându-se forumului de la München, Kamala Harris le-a spus aliaților europeni ai Ucrainei: „Ați spus clar că Europa va fi alături de Ucraina și voi spune clar, președintele Joe Biden și eu suntem alături de Ucraina”.

Călătoria lui Zelenski la München va marca prima sa apariție în persoană la conferința la care au participat aproximativ 50 de lideri mondiali de când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022.El s-a adresat virtual conferinței din 2023.

Zelenski a declarat într-o conferință de presă comună la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron că acordul cu Franța este ambițios și foarte substanțial. Macron a spus că el și Zelenski au discutat despre producția comună de drone și sisteme de război electronic.

Macron a exprimat „hotărârea Franței de a sprijini Ucraina pe termen lung”, spunând că sprijinul se va intensifica și va fi la fel de puternic ca la începutul invaziei cu drepturi depline a Rusiei.

„Sprijinul nostru nu este doar pe termen lung. Are și o dimensiune colectivă, așa cum a semnat deja Marea Britanie, la fel și Germania. Toate țările G7 și apoi alte 25 de țări urmează această cale", a spus Macron.

După ce a semnat un acord similar cu Zelenski la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a numit documentul un „pas istoric” și a declarat pe X, fostul Twitter, că Germania „va continua să sprijine Ucraina împotriva războiului de agresiune rusesc”.

Nu au existat detalii imediate despre acordul din partea germană, dar Zelenski a spus la X că documentul este „fără precedent” și că garantează Germaniei un pachet de sprijin de 7 miliarde de euro (7,52 miliarde de dolari) pentru Ucraina pentru acest an.

Separat, Ministerul Apărării din Germania a anunțat că, ca parte a unui acord de securitate, Berlinul a pregătit un nou pachet de sprijin militar în valoare de 1,13 miliarde de euro (1,22 miliarde de dolari), care se concentrează pe apărarea aeriană și artilerie.

Ucraina, care este puternic dependentă de ajutorul economic și militar din partea aliaților săi occidentali și în special din partea Statelor Unite, se confruntă cu o penurie de muniții și echipamente militare, în timp ce parlamentarii americani se ceartă cu privire la pachetul de ajutor militar și economic pentru Ucraina.

După luni de rezistență acerbă, forțele ucrainene epuizate și obosite de luptă pe 16 februarie au anunțat că se retrag din Avdiivka, oferind Rusiei o victorie în mare măsură simbolică.

Retragerea a fost anunțată de noul comandant șef al armatei ucrainene, generalul colonel Oleksandr Sîrskî.

„Pe baza situației operaționale din jurul Avdiivka, pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viața și sănătatea militarilor, am decis să ne retragem unitățile din oraș și să trecem la apărare pe linii mai favorabile”, a spus Sîrskî într-o postare pe Facebook pe 17 februarie.

„Luăm măsuri pentru a stabiliza situația și a ne menține pozițiile”, a adăugat el.

Articolul cuprinde informații de la AP, Reuters, AFP, dpa
XS
SM
MD
LG