Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin se va întâlni cu Kim Jong-un. Rușii ar vrea să cumpere mai mult armament din Coreea de Nord


Putin s-ar putea întâlni cu Kim Jong-un pentru a-i cere mai multă muniție, necesară în Ucraina.
Putin s-ar putea întâlni cu Kim Jong-un pentru a-i cere mai multă muniție, necesară în Ucraina.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, se va întâlni cu Vladimir Putin în Rusia în această lună. Cei doi lideri vor discuta despre posibilitatea ca Rusia să primească și mai mult armament fabricat în Coreea de Nord. 

La schimb, Kim ar putea cere Rusiei tehnologie pentru sateliți și submarine cu energie nucleară.

Potrivit unor oficiali americani anonimi citați în New York Times, Kim s-ar deplasa în septembrie ori la Vladivostok, ori chiar până la Moscova.

Este posibil ca cei doi să se întâlnească la Forumul Economic Estic, organizat pe 10-13 septembrie la Universitatea Federală din Estul Îndepărtat, din Vladivostok.

Liderul nord-coreean va avea agenda plină, deoarece pe 9 septembrie va participa la ceremoniile cu ocazia zilei naționale.

La sfârșitul lunii august, oficialii americani au aflat că rușii au încercat să convingă nord-coreenii să-și intensifice cooperarea și să furnizeze mai multe arme Rusiei. Până și ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, ar fi încercat să negocieze cu nord-coreenii într-o vizită la Phenian, prima de această natură după 1991.

La începutul lunii august, Statele Unite au impus sancțiuni asupra a trei entități pe care le-a acuzat că sunt legate de acorduri de arme între Coreea de Nord și Rusia.

Purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, a spus pe 30 august că Coreea de Nord a livrat rachete de infanterie în Rusia în 2022 și că Moscova a căutat să achiziționeze muniții suplimentare de atunci.

În ultimul an și jumătate, oficialii americani au mai publicat astfel de informații clasificate despre demersuri preliminare, pentru a convinge alte țări să nu vândă muniție Rusiei, precizează cei de la New York Times.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

XS
SM
MD
LG