Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin s-a întâlnit cu ministrul chinez al Apărării la Moscova


Președintele rus Vladimir Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, la Moscova, Rusia, 16 aprilie 2023.
Președintele rus Vladimir Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, la Moscova, Rusia, 16 aprilie 2023.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit duminică, la Moscova, cu ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu. Cei doi oficiali au salutat cooperarea militară dintre Rusia și China, care au încheiat un parteneriat „fără limite”. Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a fost de asemenea prezent.

Întâlnirea de duminică vine la mai puțin de o lună după cea a președintelui chinez Xi Jinping, tot la Moscova, cu Vladimir Putin.

Rusia și China au luat măsuri pentru a-și consolida și mai mult legăturile economice, politice și militare de când Moscova a invadat Ucraina, în februarie 2022.

„Lucrăm în mod activ prin intermediul departamentelor noastre militare, schimbăm în mod regulat informații utile, lucrăm împreună în domeniul cooperării tehnico-militare și organizăm exerciții comune”, a declarat Putin, conform Reuters.

El a adăugat că exercițiile au avut loc atât în Orientul Îndepărtat, cât și în Europa și au implicat forțe terestre, navale și aeriene.

„Fără îndoială, acesta este un alt domeniu crucial care consolidează natura extrem de încrezătoare și strategică a relațiilor noastre”, a mai spus președintele rus.

Forțele ucrainene găsesc un număr tot mai mare de componente din China în armele rusești folosite în războiul din Ucraina, a declarat vineri un oficial de rang înalt de la Kiev.

China a negat în mod repetat trimiterea de echipamente militare către Rusia.

NATO și Statele Unite spun că nu au văzut încă niciun semn că Beijingul furnizează arme Moscovei.

Ministrul chinez, sancționat de SUA

Aceasta a fost prima vizită pe care Li Shangfu a făcut-o într-o altă țară de când a fost numit în funcție, luna trecută.

„În ultima perioadă, cooperarea dintre Rusia și China în domeniul militar și tehnico-militar s-a dezvoltat foarte bine”, i-a spus el lui Putin, afirmând că acest lucru a contribuit la creșterea securității regionale. Comentariile lui Li au fost traduse de Kremlin.

Beijingul anunțase vizita lui Li la Moscova săptămâna trecută, spunând că acesta se va întâlni cu oficiali din domeniul apărării, dar nu a menționat o întâlnire cu Putin.

Li Shangfu se află sub incidența sancțiunilor americane din 2018 din cauza achiziționării de avioane de luptă și echipamente de la principalul exportator de arme al Rusiei, Rosoboronexport.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG