Linkuri accesibilitate

Ministrul rus de Externe: Occidentul încearcă să bage zâzanie între Moscova şi Beijing


Serghei Lavrov a declarat marți că Moscova va răspunde într-o manieră dură țărilor europene pentru că ajută Ucraina

Occidentul încearcă să bage zâzanie între Rusia şi China, invocând relaţii inegale şi dependenţa Moscovei de Beijing, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu apărut marţi în publicaţia rusă «Argumentî i Faktî», în care a spus că Uniunea Europeană, prin poziţia sa ostilă faţă de Moscova, a „pierdut” Rusia, relatează Reuters.

Moscova intenţionează să trateze cu Europa într-o manieră dură dacă va fi necesar, a afirmat Lavrov, în care a dat vina pe Uniunea Europeană pentru situaţia creată.

„Uniunea Europeană a pierdut Rusia. Dar este vina sa. Ţările membre ale UE şi liderii UE sunt cei care declară în mod deschis că este necesar să provoace, aşa cum o numesc ei, o înfrângere strategică Rusiei”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

„Ţările UE pompează arme şi muniţie regimului criminal de la Kiev, trimit instructori şi mercenari în Ucraina. Din aceste motive, considerăm UE drept o asociaţie neprietenoasă”, a afirmat Serghei Lavrov.

„Ca răspuns la paşi ostili, vom acţiona în mod dur dacă va fi necesar, pe baza intereselor naţionale ale Rusiei şi a principiilor de reciprocitate acceptate în practica diplomatică”, a afirmat ministrul rus de externe.

Referitor la China, Lavrov a spus că cele zece ore de discuţii purtate luna trecută la Kremlin între liderii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au propulsat „parteneriatul strategic” dintre Moscova şi Beijing dincolo de "un context exclusiv bilateral".

„Fireşte, avem un sentiment de camaraderie şi suntem gata să ne apărăm umăr la umăr pentru a ne apăra reciproc interesele fundamentale”, a declarat Lavrov în interviul menţionat.

Lavrov a spus că sugestiile privind o relaţie inegală între Moscova şi Beijing „sunt în general exagerate de către ţările neprietenoase” de mult timp.

„Vedem asta ca pe o încercare de a arunca o umbră asupra succeselor noastre, de a provoca o falie în prietenia dintre Moscova şi Beijing”, a declarat ministrul rus de externe.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG