Proiectul de lege de revocare a ratificării, elaborat în numele Președintelui Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a fost prezentat în parlament pe 13 octombrie. După ceva timp, proiectul a primit aprobarea ambelor camere.
La începutul lunii octombrie, Vladimir Putin a venit cu inițiativa de a face un astfel de pas. La o întâlnire a Clubului de discuții Valdai, el a remarcat că nu este nevoie să se schimbe doctrina nucleară a Rusiei, dar s-ar putea gândi la revocarea ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare, deoarece Statele Unite nu au ratificat încă acest tratat.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că acest pas nu înseamnă intenția Moscovei de a efectua teste nucleare.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat pe 10 octombrie că nu vede o legătură directă între deratificarea tratatului de către Rusia și o nouă cursă a înarmărilor.
CTBT a fost adoptat de cea de-a 50-a sesiune a Adunării Generale a ONU la 10 septembrie 1996 și deschis spre semnare la 24 septembrie a aceluiași an. Documentul a fost ratificat de Rusia, dar nu de Statele Unite și China.
Deocamdată, Rusia nu a făcut teste nucleare legate de explozia unei încărcături nucleare reale. Dar țările occidentale au acuzat recent Rusia că folosește retorica nucleară nechibzuită, de când armata rusă a lansat o invazie militară pe scară largă în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022.
Tratatul asupra Interzicerii Armelor Nucleare este un tratat internațional al Națiunilor Unite vizând interzicerea utilizării de arme nucleare.
România a semnat acest tratat la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 4 octombrie 1999.