Președintele Rusiei, Vladimir Putin are programată joi conferința sa anuală de presă, la care s-au acreditat peste 700 de jurnaliști din Rusia și lumea întreagă, a declarat Kremlinul.
Anul acesta, această conferință de presă are loc pe fundalul pandemiei de covonavirus dar și a acuzațiilor internaționale că Rusia s-ar afla în spatele unuia din cele mai serioase atacuri cibernetice împotriva unor structuri federale americane, începând cu Departamentul de Finanțe sau Departamentul pentru Securitate Națională.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) este de asemenea acuzat, în urma unei investigații internaționale, că ar fi plănuit și executat atentatul din august la viața lui Alexei Navalnîi, oponentul lui Putin otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.
Comentând investigația coordonată de platforma Bellingcat, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că a fost o „lectură amuzantă” dar nu a respins categoric alegațiile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pe de altă parte, și-a anulat conferințele de presă zilnice, de la publicarea investigației despre Navalnîi. Iar președintele Vladimir Putin nu a făcut nici un comentariu și nici nu este de așteptat să atingă acest subiect la conferința de presă.
Cel mai recent sondaj al centrului independent Levada arată că în ultimul an, sprijinul de care se bucură Vladimir Putin printre tineri a scăzut la jumătate.
Economia, dependentă în mare parte de exporturile de energie și materie primă a suferit pierderi însemnate din cauza crizei mondiale provocată de pandemia de coronavirus.
Rusia are al patrulea cel mai mare număr de infectați cu noul coronaviur din lume, fiind însă și prima țară din lume care în august a omologat, la nivel național, un vaccin anti-Covid-19. La începutul lui decembrie, Rusia anunța lansarea campaniei de vaccinare în masă cu produsul dezvoltat de institutul Gamaleya de de la Moscova dar se pare că pentru moment nu s-a reușit producerea la scară industrială a vaccinului Sputnik V.