Linkuri accesibilitate

De ce a mers Vladimir Putin în Mongolia, deși riscă arestarea pentru crime de război


Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit luni în Mongolia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit luni în Mongolia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit luni în Mongolia, în prima vizită într-o ţară membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI) după emiterea unui mandat de arestare pe numele său, a informat televiziunea de stat rusă prelută de AFP.

Curtea Penală Internaţională şi autorităţile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, vizat de acest mandat pentru suspiciune de deportare ilegală a unor copii ucraineni în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, săptămâna trecută, că preşedinţia rusă „nu are nicio îngrijorare" în legătură cu aceasta. „Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite în mod minuţios", a adăugat Peskov.

La fel ca alte state părţi ale Statutului de la Roma care a fondat Curtea Penală Internaţională, Mongolia „are obligaţia de a coopera" cu aceasta, declarase un purtător al acestei jurisdicţii, Fadi el-Abdallah.

Atunci când o ţară membră nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de CPI, aceasta din urmă poate sesiza Adunarea statelor părţi care se reuneşte o dată pe an, dar ale căror eventuale sancţiuni se limitează strict la un avertisment verbal.

Reuters scrie că vizita lui Vladimit Putin în Mongolia este legată de faptul că această țară se află pe traseul unui nou gazoduct care să lege Rusia și China. Rusia a purtat discuții de ani de zile cu privire la construirea acestei conducte care să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din regiunea sa Yamal până în China, via Mongolia.

Proiectul Power of Siberia 2 face parte din strategia Rusiei de a compensa pierderea majorității vânzărilor de gaze din Europa de la începutul războiului din Ucraina.

Noul proiect a fost blocat multă vreme din cauza unor probleme cheie, cum ar fi prețul gazului.

Cu toate acestea, în ajunul vizitei sale în Mongolia, Vladimir Putin a spus că proiectul merge bine, iar lucrările pregătitoare, inclusiv studiile de fezabilitate și de inginerie, decurg conform programului.

În timpul vizitei sale, Vladimir Putin urmează să poarte discuții cu președintele mongol Ukhnaagiin Khurelsukh.

Ucraina a cerut Mongoliei săptămâna trecută să-l aresteze pe Putin pe baza unui mandat emis de mandatul Curții Penale Internaționale anul trecut, când l-a acuzat de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina.

După ce președintele rus a aterizat în Mongolia, Amnesty International a avertizat că eșecul arestării sale l-ar putea încuraja și mai mult pe fostul spion KGB, aflat la putere de aproape un sfert de secol, scrie AFP.

În același timp, activistul politic ruso-britanic, jurnalistul, autorul, regizorul și fostul deținut politic Vladimir Kara-Murza a spus, la conferința de securitate GlobSec din Praga, că Mongolia are obligația legală de a-l aresta pe Putin în cazul în care el ajunge acolo.

Puteți urmări declarațiile lui Vladimir Kara-Murza în videoul de mai jos:

Vladimir Kara-Murza, liderul opoziției ruse, spune că Mongolia are obligația legală de a-l aresta pe Putin în cazul în care el ajunge acolo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Vladimir Putin este căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) din 17 martie 2023, când judecătorii Curții au emis mandate de arestare împotriva lui și a consilierului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru crime de război legate de deportarea și transferul ilegal în Rusia al copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG