Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski, după un an de război: Ştim că 2023 va fi anul victoriei noastre


Volodimir Zelenski: A fost un an al durerii și speranței. Am rezistat, vom învinge
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00

Volodimir Zelenski: A fost un an al durerii și speranței. Am rezistat, vom învinge

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, vineri, la împlinirea unui an de la începutul războiului, că în 24 februarie anul trecut milioane de ucraineni au ales să nu fugă, ci să înfrunte pericolul. „Şi în acest an am rămas de neînvins. Ştim că 2023 va fi anul victoriei noastre”, a transmis el.

„Acum un an, în această zi, chiar din acest loc, pe la șapte dimineața, v-am adresat o scurtă declarație. A durat doar 67 de secunde. Conținea cele mai importante două lucruri, atunci și acum. Că Rusia a început un război pe scară largă împotriva noastră. Și că suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom învinge pe toți. Pentru că suntem Ucraina!”, a Vladimir Zelenski, în discursul publicat pe Administrația Prezidențială.

*Traducerea integrală, AICI.

Volodimir Zelenski a mai spus că ultimele 12 luni au fost „un an de durere, tristeţe, credinţă şi unitate".

„La 24 februarie, milioane dintre noi am făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru şi galben. Nu să fugim, ci să înfruntăm. Să înfruntăm duşmanul. Rezistenţă şi luptă”, a mai spus liderul ucrainean.

El s-a arătat încrezător că Ucraina va obţine victoria în acest an.

„Ucraina a surprins lumea. Ucraina a inspirat lumea. Ucraina a unit lumea. Sunt mii de cuvinte pentru a o dovedi, dar ajung doar câteva", a continuat Zelenski, citat de AFP.

„Lumea a văzut de ce este capabilă Ucraina. Sunt noii eroi. Apărătorii Kievului, apărătorii Azovstalului. Harkov, Cernigău, Mariupol, Herson, Nikolaev, Gostomel, Volnovaha, Bucea, Irpin, Ohtirka. Oraşe Eroice. Capitale ale invincibilităţii", a subliniat preşedintele ucrainean.

Zelenski a mai spus că războiul a schimbat și a rescris soarta multor familii.

„Bunicii obișnuiau să le spună nepoților cum i-au bătut pe naziști. Acum nepoții le spun bunicilor cum i-au bătut pe rășiști (n.r.rashiști). Mamele și bunicile tricotau eșarfe, acum țes plase de camuflaj. Copiii obișnuiau să-i ceară lui Moș Crăciun smartphone-uri și gadgeturi, dar acum dau bani de buzunar și strâng bani pentru soldații noștri”, a mai spus Zelenski.

Președintele ucrainean a spus că fiecare ucrainean a pierdut pe cineva în ultimul an. „Un tată, un fiu, un frate, o mamă, o fiică, o soră. O persoană iubită. Un prieten apropiat, coleg, vecin, cunoștință. Condoleanțele mele”, a spus Zelenski.

În finalul discursului, Zelenski a arătat că ucrainenii vor rezista „tuturor amenințărilor, bombardamentelor, bombe cu dispersie, rachete de croazieră, drone kamikaze, întreruperi de curent și frig”.

„Suntem mai puternici decât atât”.

„A fost un an de rezistență. Un an de îngrijire. Un an de vitejie. Un an de durere. Un an de speranță. Un an de rezistență. Un an de unitate. Anul invincibilității. Anul furios al invincibilității. Principalul său rezultat este că am îndurat. Nu am fost învinși. Și vom face totul pentru a obține victoria anul acesta! Glorie Ucrainei!”, și-a încheiat Zelenski discursul.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG