Linkuri accesibilitate

Zelenski, despre limba „moldovenească”: Nu este o problemă. Nu dați șansa Rusiei să vă divizeze


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus marți, într-un interviu acordat la București pentru trei televiziuni din România că recunoașterea inexistenței limbii „moldovenești” nu este o problemă și că guvernul ucrainean se poate întruni imediat și lua această decizie.

El a spus că rezolvarea acestei probleme se poate face prin simpla întrunire a guvernului ucrainean, care, „într-o săptămână sau două poate lua o decizie” pentru care „toată lumea va fi fericită”.

Liderul ucrainean a spus că mult mai presantă este întărirea parteneriatului între România și Ucraina.

„Sincer, dacă pot răspunde sincer, nu văd nicio problemă globală în asta. Pentru mine asta nu e o problemă. Unii oameni ar spune că Moldova este România. Pentru mine această problemă nu e presantă. Guvernul nostru se va întruni, într-o săptămână sau două și va lua o decizie. Eu personal înclin către decizia de a întări parteneriatul nostru și a rezolva astfel de probleme. Pentru o țară în război asta nu este o problemă. Sunt sigur că toată lumea va fi fericită”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a făcut un apel la echilibru și a cerut României să nu se lase divizată de propaganda rusească și a dat asigurări că România și Ucraina sunt de aceeași parte a baricadei.

„Nu dați șansa Rusiei să vă dezechilibreze, să divizeze, pentru că avemm nevoie de unitate, guvernele vor găsi sincer soluții, pentru că suntem de aceeași parte a baricadei.”

În declarația comună semnată marți de președintele Kalus Iohannis și de președintele Volodimir Zelenski, ca bază a parteneriatului strategic între Ucraina și România, este prevăzută „importanța cooperării efective în vederea asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ucrainene din România și ale persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral, bazat pe principiul de nivel echivalent de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și a drepturilor persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, ținând cont de obligațiile și standardele internaționale”.

De asemenea, potrivit aceluiași document, guvernele celor două state au fost însărcinate „să rezolve fără întârziere problema distincției artificiale dintre limbile română și „moldovenească”, cu respectarea tuturor aspectelor legale”.

În același context, documentul subliniază „importanța eforturilor comune, atât bilateral, cât și în formate multilaterale, pentru a contracara manipularea și interferența informațiilor străine (FIMI), în special dezinformarea și propaganda rusă.”

Marți, premierul Marcel Ciolacu l-a primit pe Volodimir Zelenski la Palatul Victoria și i-a cerut să recunoască inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”.

„Am avut astăzi cu preşedintele Zelenski o discuţie constructivă despre preocupările României în privinţa protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei «limbi moldoveneşti»”, a scris Marcel Ciolacu, marţi pe Facebook.

În contextul semnării, la Cotroceni, a documentului care va pune bazele colaborării între două state pentru eliminarea oricăror discriminări legate de limbă și care însărcinează cele două guverne să acționeze în acest sens, demersul premierului Ciolacu pare redundant și artificial.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG