„Fără Statele Unite, garanțiile de securitate nu sunt posibile”, a declarat Zelenski într-un interviu de trei ore acordat podcasterului american Lex Fridman, interviu publicat pe 5 ianuarie.
„Mă refer la garanții de securitate care pot preveni agresiunea rusă”, a spus președintele Ucrainei.
În interviul realizat la Kiev, în limbile engleză, ucraineană și chiar rusă pe alocuri, Zelenski și-a reafirmat convingerea că orice încetare a focului fără garanții de securitate pentru Kiev va fi folosită de Moscova pentru a se regrupa și a lansa noi ofensive.
Pe măsură ce se apropie a treia aniversare a invaziei ruse, pe 24 februarie, moartea și distrugerile continuă în multe orașe ucrainene - în principal în est și pe teritoriul ocupat de forțele Kremlinului - și peste graniță, în regiunea Kursk din Rusia.
Pentru Kiev urmează vremuri nesigure, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie.
Trump, care a criticat vehement amploarea ajutorului acordat de SUA Ucrainei, a promis în repetate rânduri să pună capăt rapid conflictului, deși a oferit puține detalii. Mulți susținători ai Ucrainei sunt îngrijorați de faptul că acesta va impune condiții inacceptabile pentru Kiev.
Cu toate acestea, este aproape sigur că se vor face presiuni pentru o încetare a focului, având în vedere promisiunile lui Trump de a pune capăt rapid războiului.
Administrația Biden a direcționat aproximativ 60 de miliarde de dolari către Ucraina sub formă de arme, echipamente și alte ajutoare în ultimii patru ani.
Zelenski are o relație mai veche și dificilă cu viitorul președinte american, Donald Trump.
Prima punere sub acuzare a lui Trump în calitate de președinte, în 2019, a fost declanșată de o convorbire telefonică între acesta și Zelenski, în care Trump părea să condiționeze ajutorul militar american de începerea de către Zelenski a unei anchete penale împotriva lui Biden.
Trump l-a luat în colimator pe Zelenski de mai multe ori. În timpul campaniei sale prezidențiale, el l-a descris în mod repetat pe liderul de la Kiev drept „cel mai mare comerciant din lume” - o aluzie la ajutoarele de zeci de miliarde de dolari cerute de acesta și oferite de legislatorii americani de la începutul războiului din Ucraina.
Cu toate acestea, în interviul publicat duminică, Zelenski și-a exprimat încrederea că Trump va contribui la încheierea unui acord de pace echitabil și durabil, însoțit de garanțiile de securitate necesare.
„Trump și cu mine vom ajunge la un acord și... vom oferi garanții puternice de securitate, împreună cu Europa, iar apoi vom putea vorbi cu rușii”, a declarat Zelenski.
„Noi și Trump vom fi primii, iar Europa va susține poziția Ucrainei”, a spus el.
„Cred că președintele Trump nu numai că are voință, dar și toate aceste posibilități, și nu sunt doar vorbe”, a adăugat Zelenski.
„Mă bazez cu adevărat pe el și cred că poporul nostru se bazează cu adevărat pe el, așa că are suficientă putere pentru a-l presa, pentru a-l presa pe [președintele rus Vladimir] Putin”.
Întrebat de ce ar avea nevoie pentru a lua în considerare o încetare a focului, Zelenski a spus că de garanții de securitate, de preferință în cadrul alianței NATO - ceea ce Putin a respins vehement.
Aderarea la NATO a fost una dintre nemulțumirile inițiale ale Kremlinului, folosită pentru a justifica invazia în Ucraina din februarie 2022.
Zelenski a declarat că, în cadrul oricărei înțelegeri, partenerii occidentali ar trebui, cel puțin, să garanteze securitatea teritoriului ucrainean care nu este acum ocupat de Rusia, să continue să furnizeze asistență militară și să mențină sancțiunile economice devastatoare pentru Rusia.
„Dacă nu avem garanții de securitate, Putin va veni din nou”, a spus el.
Zelenski a declarat că obiectivele lui Putin sunt de a slăbi NATO și de-l împiedica pe liderul de la Kiev să construiască „o relație puternică cu Trump”.
Știre preluată de la Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.