Linkuri accesibilitate

Voluntari în ajutorul Direcției de Sănătate Publică din București


Voluntari în ajutorul Direcției de Sănătate Publică din București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00

Sute de bucureșteni s-au înscris într-un program civic pentru a da o mână de ajutor echipelor care lucrează în call-center-urile DSP din Capitală.

O mână de oameni au lansat o inițiativă civică de voluntariat în ajutorul DSP București. Aceștia răspund zi de zi la sute de apeluri din partea celor care au nevoie de informații legate de Covid-19. Proiectul a fost demarat la începutul lunii noiembrie de GEEKS FOR DEMOCRACY, un ONG specializat în proiecte civice. Peste 250 de voluntari s-au înscris în proiect. În call center-ul din Capitală se lucrează acum ? 7 zile din 7.

Marian Rădună, inițiator:

„Ideea ne-a venit la sfârșitul lunii iulie, când am văzut că la DSP București nu se răspundea la telefon. Erau 6 numere la vremea respectivă. După care eu am făcut o postare prin care am spus că mă ofer voluntar și așa am făcut apel către DSP București, inclusiv către...am vorbit și cu domnul Orban la telefon și i-am spus că noi vrem să fim voluntari.”

Voluntarii preiau apelurile, centralizează datele și le transmit mai departe către DSP București.

Marian Rădună, inițiator:

”Putem să facem lucrul ăsta la nivel național, se poate scala. Cu toate că sunt colegi din zona civică care și-au oferit ajutorul, inclusiv în Brașov sau în alte DSP-uri. Dar e foarte important să fie un model de „așa da”. În primul rând, există o aplicație foarte bine gândită cu specialiștii de la DSP, oamenii dacă au scriptul e foarte ușor să răspundă. Și mai departe noi răspundem, vorbim cu oamenii, le înregistrăm, să spunem, ticket-urile sau solicitările și mai departe DSP-ul soluționează.”

Cei mai mulți voluntari sunt studenți, medici rezidenți sau oameni cu cele mai diverse profesii care S-AU HOTĂRÂT pur și simplu să ajute. În timpul zilei, Liviu lucrează în cibersecuritate bancară. Astăzi este a doua sa zi ca voluntar DSP.

Liviu Puiu, voluntar:

„E prima dată în viața mea când fac voluntariat. N-am mai făcut niciodată până acum. Am venit în primul rând să ajut pentru că situația e destul de dramatică și o cere destul de impetuos.”

Direcțiile de Sănătate Publică din România au nevoie disperată de ajutor, după cum o arată un simplu test Europa Liberă. Din cele 5 DSP-uri din țară apelate de jurnaliștii Europa Liberă, niciunul nu a răspuns la telefon în timpul programului de lucru cu publicul.

Diana Voicu este cea care îi învață pe voluntari cum să răspundă la telefon și ce să spună.

Diana Voicu Puiu, coordonator:

„Sunt oameni care ne cer informații despre „o să mă duc, o să călătoresc în zona cutare. Trebuie să mă carantinez la întoarcere? Da? Deci sunt și foarte multe nevoie de informare, foarte mulți oameni care zic „OK, tocmai am primit testul pozitiv. Ce fac?”

Femeia coordonează și instruiește echipa de voluntari zi de zi.

„Lumea trebuie să pună osul la binele comunității, da? Facem rolul statului? Nu cred că e atât de important acum. Ne poate suna oricând cineva care ne este rudă, coleg, prieten, da? Cu ce mă încălzește că voi arăta cu degetul că nu i se răspunde de zile întregi în call center-ul DSP? Cu absolut nimic. La sfârșitul zilei, serviciul ăsta social, grija ca oamenii să fie informați și să se carantineze, izoleze bine, să-și ia măsurile de precauție este ceva care ne privește pe toți.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG