Linkuri accesibilitate

#Leacuri după ureche. Goana după Ivermectină în inima Teleormanului. „Îmi pare rău că nu am luat mai multe”


Farmaciile veterinare din județul Teleorman au fost pur și simplu luate cu asalt de oamenii în căutarea unui medicament care se presupune că ajută împotriva coronavirusului, în ciuda avertismentelor medicilor.
Farmaciile veterinare din județul Teleorman au fost pur și simplu luate cu asalt de oamenii în căutarea unui medicament care se presupune că ajută împotriva coronavirusului, în ciuda avertismentelor medicilor.

La o zi după anunțul cum că Ivermectina, un medicament de uz animal, ar putea fi introdusă în schema de tratament împotriva COVID în România, teleormănenii au luat din nou cu asalt farmaciile veterinare în căutarea „leacului minune.”

Zgribulit și plouat, mă strecor prin ușa farmaciei veterinare din buricul orașului Roșiori de Vede/Teleorman, în căutarea unui medicament cu care oamenii de prin zonă au început de câteva săptămâni să se trateze împotriva coronavirusului, în ciuda avertismentelor medicilor și specialiștilor din domeniu.

„Ivermectină caut. Știți, pentru coronavirus...”, șoptesc ușor stingher către bărbatul înalt și cu mustață din spatele tejghelei, despre care aveam să aflu în câteva clipe că e chiar medicul veterinar și patronul farmaciei. „Comprimate nu sunt și oricum îți trebuie rețetă. Dar ai răbdare, nu te juca. Ești tânăr, de ce îți trebuie ție așa ceva?”, mă interoghează omul.

Inițial reticient să-ți împărtășească experiența, medicul veterinar Sandu Dincă mărturisește că doar cu câteva minute înainte a semnat un proces verbal în urma unui control din partea autorităților, aflate zilele acestea în alertă maximă în tot județul și nu numai. Motivul? Teleormănenii au început să cumpere cantități impresionante de Invermectină, un medicament pentru uz animal, ca să se trateze singuri acasă împotriva coronavirusului. Atât de mult, încât în acest moment comprimatele acestui medicament nu se găsesc în nicio farmacie veterinară din oraș, spre nemulțumirea celor care au cu adevărat nevoie de ele pentru tratarea animalelor de diferiți paraziți.

Iar anunțul privind începerea studiilor clinice în centrele universitare din România în ceea ce priveşte introducerea ivermectinei în schema de tratament împotriva COVID-19 (făcut de Carmen Dorobăţ, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva” din Iaşi pentru publicația locală Ziarul de Iași ) a ajuns în mai puțin de 24 de ore la celălalt capăt al țării, unde oamenii par că nu mai sunt dispuși să aștepte rezultatele studiilor sau părerile medicilor specialiști.

Nu e clar însă de ce Teleormanul a devenit punctul zero al crizei de Ivermectină. Europa Liberă a sunat la mai multe farmacii din județe apropiate, inclusiv în București, și răspunsul a fost același: nu se eliberează fără rețetă. Majoritatea medicilor veterinari contactați confirmă că există în acest moment o cerere din ce în ce mai mare pentru acest medicament de uz animal.

„Să nu se joace nimeni cu așa ceva”, avertizează Sandu Dincă. „Oamenii vin să întrebe (n.r.- de Ivermectină), dar eu îi dau afară. Este toxică! Cum să dai așa ceva unui om? Nu se știe rețeta pentru uz uman”, adaugă medicul veterinar, vădit supărat că oamenii nu ascultă de avertismentele specialiștilor.

Farmacia medicului veterinar Sandu Dincă e luat cu asalt zi de zi de oameni în căutarea Ivermectinei, unii dintre ei ca să se trateze cu ea împotriva coronavirusului.
Farmacia medicului veterinar Sandu Dincă e luat cu asalt zi de zi de oameni în căutarea Ivermectinei, unii dintre ei ca să se trateze cu ea împotriva coronavirusului.

Cum a început totul?

La finalul lunii ianuarie câteva televiziuni din România dezbat la ore de maximă audiență beneficiile unui „medicament minune” împotriva COVID-19 - Ivermectina.

Medicul Ion Alexie, angajat la un spital din Los Angeles, Statele Unite, apare la emisiunea lui Marius Tucă de la Aleph News și la Antena 3, unde vorbește pe larg despre beneficiile acestui medicament și declară că și el îl folosește pentru a se proteja de infectarea cu noul coronavirus.

În doar câteva zile, mesajul medicului devine viral pe rețele de socializare, iar românii iau cu asalt farmaciile veterinare, în căutarea Ivermectinei. Situația scapă de sub control atât de mult încât, o săptămână mai târziu, pe 27 ianuarie, Colegiul Medicilor Veterinari transmite către toți medicii veterinari un document în care precizează că medicamentul poate fi vândut doar cu rețetă și doar după ce un medic veterinar a consultat animalul bolnav, conform Hotnews.ro.

Însă frenezia nu se oprește doar cu un simplu avertisment din partea medicilor veterinari. CEO-ul companiei Terapia, Dragoș Damian, spune că poate oferi 50.000 de tablete din acest medicament. Asta după ce la finalul anului trecut, susținea că va dona statului român 10.000 de tablete de Ivermectină, potrivit Mediafax.

Pe site-ul Antena 3 este prezentat și un studiu al Universității Monash din Australia, despre care jurnaliștii postului afirmă că ar dovedi că „Ivermectina distruge virusul în două zile”.

Doar că studiul datează din aprilie, 2020 și arată că Ivermectina elimină virusul SARS-CoV-2 din culturi de celule în laborator, în 48 de ore și avertizează populația să nu încerce automedicația cu Ivermectină și cu atât mai mult să nu ia medicamentul veterinar, conform unei investigații publicate de PressOne pe tema fake-news-urilor din jurul acestui medicament.

Dealtfel, agenția federală pentru hrană și medicamente a Statelor Unite (FDA) avertizează că Ivermectina folosită pentru tratament veterinar nu trebuie administrată oamenilor.

Medic: automedicația, meteahnă veche

Medicul Adrian Costache de la spitalul suport Covid „Caritas” din Roșiori de Vede nu e deloc surprins de fenomen. Deși susține că el n-a avut până acum un pacient care să-i fi mărturisit că se tratează cu Ivermectină - fenomenul e relativ nou, cei care ajung în spitale, conform acestuia, sunt pacienții în stare mai gravă, după câteva zile de tratament acasă, deci efectele consumului se vor vedea abia peste câteva zile/săptămâni. Totuși, medicul e de părere că automedicația e des întâlnită în rândul pacienților. Și nu de ieri de azi.

„Exista această tendință de autodiagnosticare și automedicație încă dinainte de Covid”, susține Adrian Costache, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Oamenii mai vin cu fracturi, cu traumatisme grave, după ce s-au dus la vraciul satului să-i tragă cum spun ei. Și ajung ca pe lângă fractura inițială să sufere și o deplasare. (...) Cel mai des până acum eu am avut pacienți care au luat acasă, înainte să ajungă în spital, azitromicină, care e un medicament tot pe rețetă. Acum e scoasă din protocol. Noi nu mai dăm azitromicină.

Dr. Adrian Costache, medic la spitalul suport Covid din Roșiori de Vede/Teleorman.
Dr. Adrian Costache, medic la spitalul suport Covid din Roșiori de Vede/Teleorman.
Ce este Ivermectina?
Descoperit în anii '70, medicamentul este, în esență, un antiparazit folosit cu succes la vindecarea unor boli parazitare grave dar și pentru tratamentul păduchilor. Conform unui studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină a SUA, povestea Ivermectinei începe la mijlocul anilor 70, când în urma cercetărilor unui japonez - Satoshi Omura și ale unui american - William C. Campbell - s-a constatat că acest medicament este foarte eficient în tratarea mai multor paraziți, atât la oameni, cât și la animale.În 2015, în urma rezultatelor pozitive înregistrate, cei care au descoperit și dezvoltat Invermectina au premit premiul Nobel pentru Medicină, conform Digi24. De atunci, s-a tot încercat promovarea acestui nou medicament, prezentat drept noul „glonț de argint” al medicinii, capabil să vindece mai multe afecțiuni și boli. Odată cu luna decembrie 2020 şi începutul lui ianuarie 2021 informaţiile despre Ivermectină au devenit mult mai vizibile au început să se reverse în cascadă în spaţiul online. Ştirile despre acest subiect au fost preluate şi difuzate inclusiv de diverşi lideri politici, precum preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, sau un controversat senator republican, apropiat fostului preşedinte SUA, Donald Trump.

Mărturia unui pacient care s-a tratat singur cu Ivermectină

Dan Vâlcu intră în salonul spitalului roșiorean în scaunul rulant, ajutat de infirmiere și trăgând cu sete din tubul de oxigen atârnat de tija spătarului. Jandarmul în vârstă de 46 de ani, originar din Giurgiu, a ajuns la spitalul suport Covid din Teleorman după mai bine de o săptămână de chin acasă și după ce a încercat toate medicamentele și leacurile posibile, în speranța că se va face bine și nu va lipsi de la serviciu chiar în momentul în care avea de dat un concurs de avansare în grad. Omul recunoaște că a încercat inclusiv „pastilele minune”, la îndemnul și sfatul „unui unchi din Franța.”

„Doctorii unchiului meu i-au recomandat, în caz că se îmbolnăvește, să ia Ivermectină. Eu prima dată am fost sceptic”, recunoaște bărbatul. „Expertiza și autoritatea” unchiului (care conduce o echipă de muncitori în Franța) vin din faptul că „medicii de acolo nu sunt făcuți pe bandă ca cei de aici”. Argumentul a fost suficient de convingător pentru giurgiuvean, care, conform spuselor sale, „ar fi încercat orice în acel moment ca să scape de chin și de durere.”

Dan Vâlcu în timpul unui consult de specialitate la spitalul „Caritas” din Roșiori de Vede/Teleorman.
Dan Vâlcu în timpul unui consult de specialitate la spitalul „Caritas” din Roșiori de Vede/Teleorman.

„Unchiu-meu mi-a zis să iau doză-șoc - 5,6 pastile de Invermectină odată. Așa i-au zis lui medicii din Franța”, continuă mărturia bărbatul. „Eu atunci am sunat un doctor veterinar de aici, din Giurgiu, care mi-a spus să nu care cumva să iau, că el dă asta la câini”.

Totuși, la insistențele unchiului din Franța, Dan a luat câte trei pastile pe zi, timp de trei zile, dar nu „doza-șoc” recomandată. Efectele? „Nu știu ce spun sincer”, mărturisește Vâlcu. „Eu nu am luat doza recomandată de el, deci n-aș putea să spun sigur”.

Cu toate că automedicația nu pare să fi funcționat și pacientul a ajuns la spital cu o formă gravă de coronavirus, bărbatul regretă că nu a ascultat de sfaturile unchiului până la capăt. „Eu zic că este OK (nr - Ivermectina). Unchiul meu îmi spunea că deja afară se poartă așa ceva. Mie mi-a fost frică să iau așa de multe odată. Dar crede-mă că îmi pare rău acum că nu am luat alea șase pastile odată. Îmi pare rău că nu am luat mai multe odată, da”, concluzionează Dan Vâlcu.

Între timp, pe geamul înghețat al ușii de la intrarea în farmacia medicului Sandu Dincă, tronează un semn mare scris cu litere de-o șchioapă. „Nu avem Ivermectină comprimate.”

XS
SM
MD
LG