Linkuri accesibilitate

Vot împotriva Secției Speciale cu ajutorul UDMR și al minorităților


PNL, USR PLUS și UDMR semnează Acordul de Guvernare în 21 decembrie 2020.

Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților a respins, marți, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Proiectul aprobat de Guvern luna trecută a fost respins cu ajutorul partenerilor de coaliție din UDMR și al grupului minorităților. Un membru al PNL s-a abținut.

Deputatul USR PLUS Cătălin Teniță, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a anunțat pe pagina sa de Facebook că proiectul de Lege a primit doar 3 voturi pentru (două din partea USR PLUS și unul din partea PNL).

Nu consider că este normal să avem o parte a coaliției (UDMR și minorități) care au votat contra, precum și un domn de la PNL care s-a abținut”, a comentat Cătălin Teniță în condițiile în care proiectul se bucură, declarativ, de sprijinul categoric al puterii politice.

Din Comisia pentru drepturile omului fac parte 4 membrii USR PLUS, 3 ai PNL, PSD are 9 membri, iar UDMR, AUR și minoritățile câte doi.

Înainte de votul în plen, proiectul urmează să ajungă și în Comisia Juridică unde USR PLUS are 5 membri, PNL 8, PSD 9, iar UDMR, AUR și minoritățile câte 2.

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei Speciale în 18 februarie.

Este o promisiune a coaliţiei de guvernare, dar, în acelaşi timp, şi o recomandare pentru respectarea MCV. (...) CSM a dat aviz negativ atunci când a fost înfiinţată această secţie, CSM a dat aviz negativ şi acum, dar nu pentru că nu doreşte desfiinţarea secţiei, ci pentru alte considerente", spunea premierul Florin Cîţu după adoptarea proiectului în Guvern.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că formațiunea sa este împotriva desființării SIIJ.

Vom face toate demersurile necesare de a ataca la Curtea Constituţională în cazul în care proiectul de lege de desfiinţare a Secţiei speciale va trece prin Parlament”, a spus Marcel Ciolacu la finalul ședinței de luni Biroului Politic Naţional al PSD.

XS
SM
MD
LG