Linkuri accesibilitate

Vot cu final așteptat: Bugetul, nemodificat, ajunge din nou la președintele Iohannis


Legea bugetului a fost adoptată, fără nicio modificare, cu 245 de voturi „pentru” și va fi trimisă la Cotroceni pentru promulgare
Legea bugetului a fost adoptată, fără nicio modificare, cu 245 de voturi „pentru” și va fi trimisă la Cotroceni pentru promulgare

Legea bugetului ajunge din nou la șeful statului pentru promulgare, fără a fi suferit vreo modificare în Parlament.

După ce comisiile reunite de buget-finanțe au respins cererea de reexaminare formulată de președintele Iohannis, proiectul de buget a fost adoptat de plenul Parlamentului în aceeași formă în care a trecut și acum o lună.

Dezbaterile din comisii nu au fost însă fără incidente și, mai ales, fără insultele devenite regulă. Ministrul finanțelor l-a apostrofat pe senatorul liberal Florin Câțu care depunea un amendament la legea bugetului:” Ești frumos! Chiparosule! După ce că ești urât, mai ești și prost. Ai auzit? Cîțule, după ce că ești urât, ești și prost!”

În urmă cu două zile, atunci când președintele Iohannis a promulgat legea asigurărilor sociale, le-a cerut parlamentarilor să facă „un buget realist” și să corecteze „lucrurile până nu e prea târziu”.

Șeful statului a atras atenția Guvernului și Parlamentului că trebuie să se asigure ca sunt prevăzute în buget sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pentru anul în curs, deoarece din calcule reiese faptul că lipsesc 1,4 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a precizat miercuri, potrivit News.ro, că nu sunt probleme cu plata salariilor și pensiilor și că președintele a făcut „aprecieri generale” în cererea de reexaminare.

Construit pe baze „mult prea optimiste”, după cum au avertizat economiștii, dar și reprezentanții Consiliului Fiscal, în mai multe rânduri asupra riscurilor unui buget creionat pe o creștere economică de 5,5%, care ar putea să nu fie atinsă.

Consiliul Fiscal a atras atenția că deficitul bugetar ar putea să ajungă la un nivel de circa 3,5% din PIB în condițiile menținerii unor politici neschimbate.

XS
SM
MD
LG