Linkuri accesibilitate

Peste 4 milioane și jumătate de buletine de vot trimise în diaspora pentru alegerile de duminică


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Ministerul de Externe a trimis 4.608.175 de buletine de vot și 2.866.260 de timbre autocolante cu mențiunea „VOTAT” pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce, la primul tur au votat peste 600.000 de români stabiliți peste granițe.

Numărul buletinelor de vot trimise pentru turul al doilea este cu mult peste estimarea oficială a românilor care trăiesc în străinătate dintre cei înregistrați.

  • Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot, la acest scrutin, este 715.752. Este vorba despre numărul celor înregistrați, în realitate vorbim de aproape 5 milioane de români, potrivit estimărilor neoficiale.

Și la turul al doilea rămâne același număr de secții în străinătate, 835.

„Aceste cantități sunt rezultatul informării de către misiunile diplomatice și consulare, la solicitarea Centralei MAE, cu privire la necesarul de buletine de vot și alte materiale pentru turul al doilea. Numărul de buletine de vot solicitat de misiuni pentru turul al doilea este mai mare cu 107.068 decât cel solicitat pentru primul tur”, a anunțat MAE.

Cum legea s-a schimbat, rămâne valabil și pentru turul al doilea că procesul de votare în diaspora se întinde pe parcursul a trei zile. Începe pe 22 noiembrie și se încheie pe 24 noiembrie. Vineri, 22, se votează între ora 12.00 și 21.00 (orele locale din fiecare țară), iar sâmbătă și duminică, se votează de la 7.00 dimineața, până la ora 21.00.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și harta interactivă a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/49479 ”.

MAE recomandă cetățenilor români aflați în străinătate pe durata celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale să se prezinte la vot pe durata celor trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG